Volledig scherm
Wandelaars struinen door een met sneeuw bedekt landschap in de buurt van Oberjoch (Zuid-Duitsland). © AFP

Skiseizoen begint goed: nu al meter sneeuw in de Alpen

In de Alpen is de sneeuw de voorbije dagen met bakken uit de lucht gevallen. De belangrijkste wintersportgebieden in Italië, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk kregen zowat allemaal een halve tot een volle meter sneeuw over zich heen. Zo sneeuwrijk is het skiseizoen al jaren niet meer begonnen.

Volledig scherm
Een verkeersbord in Obarjoch (Zuid-Duitsland) lijkt door de sneeuw op een spook. © AFP

De fervente skiliefhebber kan in zijn handen wrijven nu de winter vroeg zijn intrede heeft gedaan in de Alpenlanden. Niet alleen de hoogste pistes zijn bedolven onder de sneeuwlaag, ook lagergelegen gebieden en dalen hebben een laagje wit over zich heen gekregen. Gemiddeld ligt er in de Alpen boven de 800 tot 1.000 meter al 40 tot 80 centimeter sneeuw. In het noordwesten van Italië viel nog veel meer sneeuw en moesten auto’s uitgeschept worden.

De komende dagen is het even wat rustiger, maar ook volgende week zal een noordelijke stroming voor winterse taferelen zorgen. ,,Vorig jaar viel in december pas de eerste sneeuw, vlak voor de kerstvakantie. Het jaar ervoor was het zo slecht dat het tijdens de schoolvakantie zelfs nog helemaal groen was. Dus het is dit jaar bijzonder vroeg winter”, weet meteorologe Diana Woei van 
Weerplaza.

Flinke basislaag

Volledig scherm
Een koe met sneeuw op zijn neus in Celliers, Franse Alpen. © AFP

Volgens Roel Van den Bekerom, weerman van Wintersporters.nl, is er een grote kans dat de sneeuw die nu valt boven de 2.000 meter deze winter niet meer wegsmelt. ,,Geweldig nieuws is dat het hooggebergte, inclusief de gletsjerskigebieden, nu een flinke basislaag krijgt. Die blijft hier de komende vijf maanden mooi liggen. Als je niet beter zou weten, waan je je in januari.”

Woei is iets minder optimistisch. ,,Het is natuurlijk te vroeg om te zeggen dat dit ook het beeld zal zijn voor de rest van het seizoen. Als het heel koud blijft, dan blijft de sneeuw liggen. Maar als een zachte lucht over de Alpen trekt, dan is de kans groot dat de laag wegsmelt en we weer van vooraf aan kunnen beginnen.” Ze vervolgt: ,,De Britse weerbureaus voorspellen dat december zacht en winderig zal zijn en de echte kou pas in februari komt. Zover durven wij nog niet te gaan.”

Jaarlijks gaan zeker een miljoen Nederlanders op wintersport. ,,De meeste pas in februari en de kerstvakantie, echt wintersportliefhebbers gaan nu al", stelt ANWB-woordvoerder Ad Vonk. Volgens Vonk is de sneeuwval zo variabel, dat je er geen echte wintersportvakantie op kunt plannen.

Wie nu of volgende week richting de gletsjers vertrekt kan in ieder geval wel genieten van de sneeuwpret. ,,Met de weerkaarten die nu op tafel liggen lijken witte pistes (boven de 1000 meter) zeer aannemelijk”, aldus Woei.

Hier valt deze week het meest:

Fontanella (Oostenrijk) 66 cm

Les Gets (Frankrijk) 44 cm

Mürren (Zwitserland) 59 cm

Feldberg (Duitsland) 25 cm

Madonna di Campiglio (Italië) 38 cm