Volledig scherm
© DPA

Stranden Palma de Mallorca sterk vervuild: zeewater te vies om in te zwemmen

Het vakantieseizoen staat voor de deur en mensen uit heel Europa verheugen zich dan elk jaar opnieuw op de idyllische droomstranden op het eiland Mallorca. Maar het is niet raadzaam om zomaar overal in het water te gaan. Dat blijkt uit een sporenonderzoek van het Duitse persbureau DPA tussen uitwerpselen en maandverbanden.

Mallorca heeft eigenlijk alles voor een zorgeloze vakantie: prachtige stranden, blauwe luchten een goede temperatuur. Op veel toeristische plekken op het Spaanse eiland klopt dat beeld ook, maar in en rond hoofdstad Palma krijgt dat plaatje een flinke knauw. Afvalwater met uitwerpselen stroomt er stelselmatig in de zee.

,,Als het hard regent worden de sluizen opengezet en komt het ongezuiverde afvalwater rechtstreeks in zee terecht”, zegt Aina Barcelo uit Portixol, een populaire buitenwijk van Palma, tegen het persbureau. DPA deed onderzoek op het bij Duitsers populaire vakantie-eiland. 

,,Dat is verboden in Europa”, zegt de eilandbewoner boos. ,,Hier gebeurt dat gewoon door de overheid, terwijl een bedrijf of een particulier aansprakelijk zou worden gesteld.” Maar de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het eiland zijn verouderd en hebben onvoldoende capaciteit. De installaties zijn niet mee geëvolueerd met de bevolkingsaangroei en het toenemende aantal toeristen.

Lees door onder de foto. 

Volledig scherm
De rioolwaterzuiveringsinstallaties van het eiland zijn verouderd en hebben onvoldoende capaciteit. Met alle gevolgen van dien. © DPA

Rode vlag

Volledig scherm
Wattenstaafjes, scheermessen en een spuit, allemaal gevonden op het strand van Palma. © DPA

In ieder geval laat Aina Barcelo haar dochtertje hier niet in het water gaan, maar rijdt ze in plaats daarvan een uur verder naar het strand van een natuurgebied. ,,De vervuiling van het water is op het eerste gezicht niet zichtbaar, en in het laagseizoen merkt niemand het op. Wanneer in het hoogseizoen de rode vlag wordt gehesen, weten maar weinig strandbezoekers wat de ware reden is.”

De ontlasting in het water mag op het eerste gezicht dan wel grotendeels onzichtbaar zijn, het vuilnis op het strand is dat niet. Daar spelen kinderen tussen maandverband, wattenstaafjes en spuiten. Dit afval komt rechtstreeks van de toiletten van de hoofdstad van Mallorca, belandt in zee en wordt van daaruit teruggeworpen op het strand.

Probleem

Neus Truyol is als wethouder verantwoordelijk voor de openbare nutsbedrijven in Palma. Ze geeft toe dat de stad een probleem heeft. ,,Telkens als het regent, zijn de rioleringen overbelast, kunnen ze niet al het regenwater verwerken en vermengt het zich met huishoudelijk afvalwater,” legt ze uit. Heel wat rioolwater wordt dan ongefilterd in zee geloosd.

De regering in Madrid is akkoord gegaan met de bouw van een nieuw zuiveringsstation. Maar eer het zo ver is, zullen er nog heel wat jaren overheen gaan. Bovendien is het slechts een druppel op een hete plaat. Volgens milieubeschermers moeten niet alleen de autoriteiten, maar ook de burgers en toeristen hun verantwoordelijkheid nemen. ,,Een waterzuiveringsstation alleen zal het probleem niet oplossen, het ligt ook aan ons, we moeten afval zo veel mogelijk proberen te voorkomen en het al zeker niet zomaar ergens dumpen”, stellen zij.