Sunweb stuurt vakantiegangers naar de concurrent: ‘Boek maar bij TUI’
Reisorganisatie Sunweb roept op om vooral een vakantie te boeken bij concurrenten als TUI, D-Reizen, Zoover of Corendon. Dat deed de reisgigant gisteren middels een paginagrote advertentie in onder meer het AD en op sociale media. Met de opmerkelijke reclamecampagne wil Sunweb aandacht vragen voor de crisis in de reisbranche.
Delen per e-mail
‘Boek je vakantie bij TUI. Of plan je welverdiende zomervakantie bij D-reizen, Zoover, Corendon, Eliza was here of een andere vakantiespecialist’, zo begint de advertentie. ,,Yes, je leest het goed", laat Sunweb weten. De reisorganisatie wil duidelijk maken dat ze vakantie belangrijk vindt voor iedereen. ,,Niet alleen voor jou, maar ook voor de duizenden harde werkers op de bestemmingen, degenen die ervoor zorgen dat jij een onvergetelijke vakantie hebt en die jou de mooiste herinneringen helpen creëren.”
Sunweb roept mensen op om vast de vakantie voor de zomer te plannen. ,,En bij wie je dan boekt, maakt voor nu even niet uit", aldus het bedrijf dat in de advertentie benadrukt dat reizigers hun geld terugkrijgen bij een negatief reisadvies.
Burger King
Sunweb volgt met de reclame het voorbeeld van Burger King. De fastfoodketen kwam vorige maand met een duurbetaalde campagne, die klanten naar concurrent McDonald’s stuurt. ‘We hadden nooit gedacht dat we dit aan jou zouden vragen. Net zo onwaarschijnlijk is onze oproep om te bestellen bij KFC, Subway, Domino’s Pizza, Five Guys, Taco Bell, Moeke, De Beren, Kwalitaria, Ellis Gourmet Burger... of een van de vele onafhankelijke restaurants die we rijk zijn.’ Daarboven de kop in chocoladeletters: bestel bij McDonald’s. Afzender: Burger King.
Met die opvallende reclamecampagne kreeg Burger King de afgelopen weken veel sympathie op social media. Reclameman Lodewijk Varossieau noemt het vakmanschap in coronatijd. ,,We hebben elkaar in bittere tijden nodig, hè. Dat straal je ermee uit, en ondertussen wint Burger King sympathie.”
Sunweb geeft toe te zijn geïnspireerd door de oproep van Burger King. ,,Dus als je op vakantie gaat, spring ook even binnen bij Burger King.”
De actie van Sunweb valt in de smaak en kan ook rekenen op sympathie. Een greep uit de reacties: ‘Sterk spel’. ‘Geïnspireerd op de eerdere advertentie van Burger King, dat eerlijk vermelden en oproepen om ook even langs Burger King te gaan. Dan ben je een koning hoor’. ‘Love it’ en ‘Bijna kippenvel’. ‘Als reisorganisaties goed samenwerken de komende periode, kan iedereen het hoofd boven water houden. Mooi gebaar!’ Anderen vragen zich af of het einde nabij is voor Sunweb.
Zwaar getroffen
De reisbranche is zwaar getroffen door de coronacrisis. Nog altijd wordt het afgeraden om naar het buitenland te reizen zonder noodzaak. Sunweb heeft tot het einde van de huidige lockdown, 19 januari, alle vakantiereizen geannuleerd.
Veel reisorganisaties hebben sinds maart vrijwel geen omzet meer gedraaid. Ze hebben al flink moeten snijden in hun organisaties om overeind te blijven. Corendon bijvoorbeeld verwacht aan het eind van dit jaar in vergelijking met maart vorig jaar een derde minder personeel over te houden. Ook Sunweb is volop bezig om de organisatie te herstructureren vanwege de terugloop in het aantal boekingen én de te boeken bestemmingen.
TUI gaf eerder ook al aan flink te moeten krimpen. Maar met alleen snijden in hun personeelsbestand zullen ze het einde van de coronacrisis niet halen. ,,Vijftig tot zestig procent van de reisondernemingen zal over een half jaar failliet zijn of zelf de stekker eruit hebben getrokken”, aldus accountant voor de reisbranche Wilco Bouwman van Uwreisaccountant.
Zware gevolgen
Vorige maand werd bekend dat Sunweb Corendon niet hoeft over te nemen. De rechter oordeelde dat een gedwongen overname mogelijk te zware gevolgen heeft door de coronacrisis. Sunweb trok zich op het laatste moment terug uit de voorgenomen overname. Volgens Sunweb had Corendon namelijk niet aan alle eisen voldaan, maar Corendon bestreed dat en spande een kort geding aan.
Bekijk hier onze populaire nieuwsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sergio Herman wil nieuw culinair paleis bouwen om in te wonen én koken
Topkok Sergio Herman heeft plannen met een oude boerenschuur en woonhuis in Terhofstede in Zeeland. Er komt geen restaurant, maar Herman wil er wel gasten ontvangen voor een culinaire beleving. Ook wil hij er gaan wonen. -
Boeing 737 MAX mag weer vliegen van Amerikaanse luchtvaartautoriteit
De Boeing 737 MAX mag binnenkort weer vliegen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Dat heeft de waakhond vanmiddag bekendgemaakt. -
Rotterdam heeft alleen nog Marokko als vliegbestemming
Rotterdam The Hague Airport (RTHA) heeft alleen Marokko nog als vliegbestemming. Alle andere reisdoelen zijn tot eind maart geschrapt. Bovendien maakt alleen Transavia nog gebruik van het regionale vliegveld. -
Rutte: ‘Asociaal om nog op wintersportvakantie te gaan of in een vliegtuig te stappen’
Premier Rutte haalt flink uit naar Nederlanders die de komende tijd op vakantie gaan of in het vliegtuig stappen zonder dringende reden. ,,Dat is gewoon asociaal’’, zegt hij. Maar voor een vliegverbod - zoals regeringspartij CDA oppert - voelt hij niets. ,,Dat is een ongelofelijk drastische maatregel.’’ -
PREMIUMTuinvogeltelling
Tuinvogeltelling op komst: zo lok je ook de schuwe vogels
Tienduizenden liefhebbers verschansen zich komend weekend achter de geraniums voor de Nationale Tuinvogeltelling. Hanne Tersmette van Vogelbescherming Nederland weet welke vogels je met welk voer lokt.
-
Arbeidsongeschikt door domme actie, moet de werkgever dan doorbetalen?
Stel, je raakt in je vrije tijd gewond door een domme actie - zoals het afsteken van illegaal vuurwerk - en kunt daardoor niet werken of raakt zelfs arbeidsongeschikt. Kan een werkgever dan weigeren je loon door te betalen? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit. -
KLM vreest schade door extra beperking nachtvluchten kabinet
Luchtvaartmaatschappij KLM is niet te spreken over een extra beperking voor nachtvluchten die in de definitieve luchtvaartnota van het kabinet is opgenomen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat er aanzienlijk minder vluchten in de nacht plaatsvinden, en die mogen niet worden verschoven naar de vroege ochtend of late avond. KLM vreest door die laatste eis voor het eigen verdienmodel. -
PREMIUM
KLM-topman Elbers: 'Kunnen passagiers niet laten bewijzen dat hun vlucht noodzakelijk is’
Ook KLM-directeur Pieter Elbers roept Nederlanders op om niet-noodzakelijke reizen te mijden. Gisteren zei Schiphol-directeur Dick Benschop al dat Nederlanders naar het kabinet moeten luisteren. KLM blijft wel gewoon op het buitenland vliegen. Andere reisorganisaties schrappen al hun vluchten.