Test: welk fotoboek is het beste?
Vakantiefoto'sEen fijne vakantie verdient een mooi fotoalbum. Maar ja, die software, hè. En wat doen de foto’s van dat onbekende meisje tussen onze plaatjes? Ons panel test zes aanbieders van fotoboeken.
Beeldredacteur Bart Rost, samen met drie ervaren collega’s het testpanel van vandaag, had toch echt alleen zijn eigen vakantiefoto’s uit Schotland gebruikt om zes fotoboekjes in elkaar te draaien. Maar in het album van Fotofabriek.nl blaast tussen de Schotse brokkelkliffen ineens een snoezige kleuter in een roze jurkje de kaarsjes op haar verjaardagstaart uit.,,Geen idee wie dat kind is”, reageert Bart verbaasd. ,,Zes pagina’s van het album zijn gevuld met foto’s van een andere klant.”
Een onfortuinlijke zeldzaamheid, zo verklaart een woordvoerder tijdens een telefonisch mea culpa. Onvergefelijk, vindt het panel. Wilco Willemsen: ,,Daar gaat je privacy.” Marcel Wagenaar: ,,Je zou per ongeluk de blootfoto’s van de buurman in je boekje krijgen.”
Klooien
En dan te bedenken dat beeldredacteur Bart avondenlang achter zijn computerscherm heeft doorgebracht om de fotoboekendienst van Albelli, Albert Heijn, Apple, Fotofabriek.nl, Hema en Pixum te beproeven. Niet lang geleden voldeed het om de vakantiekiekjes simpelweg af te drukken en in een map met inschuifhoesjes te steken. Maar wie durft zijn visite nog zo’n armetierig album onder de neus te schuiven nu je online de meest professionele fotoboeken eenvoudig in elkaar draait?
‘In een paar muisklikken gemaakt’, zeggen marketeers graag over zo’n productieproces. De praktijk blijkt weerbarstiger. ,,Je wilt niet weten hoe lang ik heb zitten klooien”, zegt Bart met een zucht.
Zooitje
Op Applecomputers is de dienst geïntegreerd in het vaste fotoprogramma. Bij de andere aanbieders moet er eerst een programmaatje worden geïnstalleerd. Het eerste euvel volgt al snel: doordat er is gefotografeerd met camera en mobieltje, staan de foto’s door elkaar; met veel gescroll langs piepkleine afbeeldingen, thumbnails, tot gevolg.
Bart: ,,Je kunt ze alleen in de goede volgorde krijgen door handmatig de naam van alle bestanden aan te passen.” De mogelijkheid om met één druk op de computerknop het boek automatisch te laten vullen, resulteert keer op keer in een zooitje: volslagen onlogische keuzes zoals piepkleine foto’s die achter enorm opgeblazen platen verdwijnen.
Dan maar zelf de pagina-indeling bepalen middels de sjablonen van elk programma. Hoewel alle zes min of meer dezelfde functies kennen, zijn die niet even gemakkelijk uit te vogelen. De software van Albert Heijn (overigens identiek aan die van Kruidvat) bekoort het meest. De foto’s laten zich kinderlijk eenvoudig verschuiven en verwisselen.
Ook Pixum presteert uitstekend: supersimpele software en een enorm aanbod aan voorgekauwde lay-outs (tot wel 27 foto’s per pagina). Fotofabriek.nl biedt de minste sjablonen, maar veel ruimte om te spelen buiten de vaste kaders. Al kost dit flink wat tijdrovend gepriegel om onder de knie te krijgen.
Je zou maar per ongeluk de blootfoto’s van de buurman in je boekje krijgen
Zonnetje
Tijd voor ronde twee: de beoordeling van de boekjes. Allen zijn afgedrukt op glanzend A5-formaat en voorzien van een zachte omslag (op de harde kaft van Pixum en Hema na).
De printkwaliteit ontloopt elkaar weinig. Opvallend is dat vijf van de aanbieders de kleuren en contrasten automatisch hebben opgekrikt. Albert Heijn en Pixum leveren de mooiste, meest neutrale kleuren en winnen zo ook deze slag. Albelli slaat te ver door in zijn geel- en magentatinten: op het computerscherm zijn de Schotse Hooglanden wat druilerig en grauw, op papier gloort er ineens een bijkans Mediterraans zonnetje.
Alleen Apple stelt duidelijk teleur: de beelden zijn flets en veel te donker op de print. Als enige is er niet gekozen voor autocorrectie, concludeert het panel. Fotofabriek.nl levert de scherpste foto’s van de zes. Zélfs de verjaardagstaart van het snoezige kleutertje is haarfijn op papier gevangen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
TUI gaat met nachttreinen naar zes Europese steden rijden
Reisorganisator TUI gaat in Nederland treinreizen aanbieden naar zes Europese steden. Met de uitbreiding van het aanbod voor stedentrips hoopt de touroperator zijn vakanties duurzamer te maken. In 2019 kondigde TUI al aan vliegreizen naar Parijs in de ban te doen omdat er minder vervuilende alternatieven zijn voor vluchten op korte afstand. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUM
Wedstrijd zo duurzaam mogelijk vliegen: ‘We willen dat ideeën overwaaien’
Vijftien luchtvaartmaatschappijen troeven elkaar deze week af in een door KLM bedachte wedstrijd. Niet wie de snelste vlucht maakt, maar wie het duurzaamst vliegt. KLM wil op dat terrein vooral zelf stappen zetten. ‘Binnen vijf jaar maken we onze eerste elektrische lijnvlucht.’ -
PREMIUM
Jachthavens bomvol, amper nog een ligplaats te vinden in het Groene Hart: ‘Gekkenhuis’
Geen vakantie, geen uitstapjes en alle horeca dicht. Wat te doen met je centen? Wie altijd al van een eigen boot droomde, ging in coronatijd overstag. En daardoor hebben jachthavens in het Groene Hart ineens wachtlijsten.
-
PREMIUMmet video
Vakantie-eiland Cyprus treurt: Russen komen niet
In geen EU-land wordt de toerismesector zo hard getroffen door de sancties tegen Rusland als in Cyprus. Vorig jaar waren de Russen er nog de grootste groep vakantiegangers. Na twee jaar coronacrisis krijgt de belangrijke toerismesector een nieuwe klap. Dat biedt wel kansen voor koopjesjagers. -
PREMIUM
Een dagje uit kan aardig in de papieren lopen, dit gezin laat zien dat het goedkoper kan
Een gezinsuitje in de meivakantie? Dat kan aardig in de papieren lopen. Kaartjes voor attractieparken en dierentuinen worden almaar duurder. Maar het kan best goedkoper, zeggen Brenda en Camiel Knispel uit Apeldoorn, moeder en vader van Vince (6) en Sil (3). -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.