Volledig scherm
PREMIUM
© Hans Avontuur

Trammen door historisch en hip Lissabon

ReisreportageDe tram baant zich een weg door smalle straten en opgeknapte wijken, langs pleinen, parken en de Taag. In de verslavende hoofdstad van Portugal verbindt hij het oude met het nieuwe.

Volledig scherm
Klik om te vergroten. © Monique Wijbrands
Quote

Kleine meisjes worden niet meer op de bar getild om fado te zingen

Het gele trammetje puft, piept, steunt, kraakt en rammelt zich een weg omhoog door de oude wijk Graça. De straat met klinkers is maar net breed genoeg voor deze Remodelado-tram uit de jaren 30. Voetgangers moeten met hun rug tegen de muur gaan staan om hem te laten passeren. En als hij eenmaal voorbij is, wappert het wasgoed dat op de balkons te drogen hangt nog even na in de rijwind.

De melancholie van de oude stad staat in de doorleefde gevels geschreven. In de scheuren, de kale houten deuren en de matte tegeltjes die door de jaren heen hun glans hebben verloren. Het is een wereld die in hoog tempo aan het verdwijnen is. De laatste oorspronkelijke bewoners zijn oud, de nieuwe buurtgenoten immigranten, jonge creatieve Portugezen of buitenlandse investeerders.

Kleine meisjes worden er niet meer op de bar getild om fado te zingen, zoals dat gebeurde met Amália Rodrigues die tot een wereldster zou uitgroeien. Vandaag klinkt in oude wijken als Graça, Mouraria en Alfama vooral loungemuziek, r&b en hiphop.