Volledig scherm
© Thinkstock

'Vakantie brengt tieners dichter bij ouders'

Dit jaar niet met de kinderen op vakantie geweest? Weet dat een reisje met het gezin goed is voor de sociale ontwikkeling van pubers. Ze maken er veel nieuwe vrienden, maar bovenal leidt een vakantie tot een hechtere band met de ouders. Dat blijkt uit het vakantie-onderzoek van TradeYourTrip.

Volwassenen zoeken tijdens hun vakantie vooral ontspanning, gezelligheid en afleiding van de beslommeringen op het werk. Ze willen hoofd leeg maken en simpelweg genieten. Het vakantie-onderzoek van TradeYourTrip onder 649 ouders laat zien dat hun droomvakantie bestaat uit relaxen' (44 procent), 'zon' (39 procent) en 'lekker eten' (36 procent). Voor 10 tot 16-jarigen hebben vakanties een veel intenser belang, zo blijkt uit de resultaten van 201 tieners.

Jongeren maken hun hoofd niet leeg, maar vullen het juist op reis. Met nieuwe sociale ervaringen en vormende herinneringen. Ze beleven een vakantie heel intens en kunnen er weer thuis zelfs heimwee naar hebben. 79 procent van de gezinnen keert dan ook één of meer keer terug naar de vakantiebestemming. In bijna de helft van de gevallen (46 procent) komt die beslissing vanuit de kinderen. Dat is veel als je bedenkt dat in totaal maar 47 procent van de gezinnen de kids laat meebepalen over de volgende reisbestemming.

Vrienden
Maar liefst vier 4 op de 5 jongeren maakt nieuwe vrienden en vriendinnen op vakantie. Het merendeel (65 procent) houdt na de vakantie nog contact met hen via social media zoals WhatsApp (76 procent) en Facebook (62 procent).

Maar niet alleen nieuwe vriendschappen worden gesmeed, 71 procent van de tieners zegt na de vakantie het gevoel te hebben een hechtere band te hebben gekregen met de ouders. Ook voor het ontwikkelen van de relaties binnen het gezin is een vakantie dus essentieel voor kinderen.