Volledig scherm
© Shutterstock

Verrassend stappen in Sofia

De hoofdstad van Bulgarije stijgt snel op de ranglijst van verrassende stedentrips. En terecht, want Sofia barst van de cultuurschatten en bijzondere bouwwerken, terwijl je er goed én spotgoedkoop kunt dineren, shoppen en stappen. Dompel je onder in een ‘andere’ (Balkan-)wereld die toch zo verbazingwekkend dichtbij is.

Waar starten?

Aan de Vitosha Boulevard. Het is de belangrijkste winkelstraat van Sofia, met chique winkels, goede restaurants en gezellige bars. Laat je daarnaast verrassen door prachtige panden, zoals het Nationale Paleis van Cultuur, een fenomenaal bouwwerk dat dankzij fraaie belichting ook ’s avonds een must see is.

Volledig scherm
© Shutterstock

Veelzijdig

Bulgarije kende een woelige geschiedenis met talloze bezetters. Dat zie je vandaag de dag terug in een bonte mix aan bezienswaardigheden: naast oud Sovjet-beton vind je moskeeën en synagogen, maar ook tempels, kerken en kathedralen. Het bekendste en vaak bejubelde bouwwerk is de Alexander Nevski-kathedraal in het centrum. Ook het Nationaal Historisch Museum aan de voet van de Vitosha-bergen is – van binnen en van buiten – zeer de moeite waard. Loop de trap op in de achterste zaal en je wordt beloond met een prachtig uitzicht over de stad.

Volledig scherm
© Shutterstock

Stadspark

In de directe nabijheid van Sofia vind je prachtige natuur met verrassend mooie meren. Maar zelfs dichterbij is dat al voorhanden: het stadspark Borisova Gradina, het ‘Central Park van Sofia’, is zeer de moeite waard, dankzij onder meer kunst, een meer (huur een bootje!), fraaie tuinen en een fietsparcours.

Volledig scherm
© Shutterstock

Top-3

1. ‘De goedkoopste hoofdstad van Europa’, met uiterst vriendelijke prijzen in restaurants en het nachtleven.

2. Veelzijdige stad met een interessante mix van een Oost-Europese en ‘westerse’ wereld.

3. Vitosha-gebergte onder handbereik: ’s zomers wandelen, ’s winters met de lift omhoog naar een klein skigebied.

Tip: Huur in Sofia voor een paar tientjes per dag een auto. En stap nóg een andere wereld binnen op het Bulgaarse platteland.