Voorkom vakantiestress: pak je koffer zo laat mogelijk

TipsDe helft van de Nederlanders heeft last van vakantiestress. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend mensen dat Nationale Nederlanden door Direct Research liet uitvoeren.

Volledig scherm
© Nationale Nederlanden

Stress treft jonge gezinnen het zwaarst: minder dan de helft gaat ontspannen op vakantie. Jonge stellen en 65-plussers hebben het minst last van vakantiestress. Opvallend is dat de vakantiestress ook ’s nachts toeslaat: ruim de helft van de vrouwen slaapt de nacht voor vertrek slecht, ten opzichte van slechts 27 procent van de mannen. 

Het inpakken van de koffers is de grootste stressfactor tijdens de vakantievoorbereidingen. Vooral vrouwen en gezinnen met kinderen ervaren dit zo: in beide groepen heeft 38 procent van de ondervraagden inpakstress. 

De mannen daarentegen hebben hier veel minder last van: minder dan een kwart maakt zich druk om de inhoud van hun koffer. En waar het schoon en veilig achterlaten van de woning bij 32 procent van de vrouwen óók stress veroorzaakt, maakt slechts 14 procent van de mannen zich hier druk om.

Werk loslaten blijkt lastig 
Ook werk zorgt tijdens de vakantievoorbereidingen voor een hoop spanning. Een op de vijf Nederlanders ervaart stress bij het overdragen en achterlaten van het werk. Van alle Nederlanders onder de 65 jaar neemt ruim 40 procent zelfs werk mee op vakantie. Tot groot ongenoegen van hun partners: maar 3 procent gaf aan dat het niet erg is als hun wederhelft op vakantie aan het werk is.

Lees hieronder hoe je wél relaxed op vakantie gaat

Volledig scherm
© Shutterstock

Tips 

Hoe zorg je ervoor dat de voorbereidingen van je vakantie net zo zorgeloos zijn als de vakantie zelf:

Tip 1: Pak laat in

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die hun koffer later inpakken minder stress ervaren. Pak daarom een tot drie dagen voor vertrek je koffer in. Gebruik eventueel een lijstje als je bang bent iets te vergeten.

Ook in het kader van een goede voorbereiding is het halve werk: hieronder vertelt columniste en carrièrecoach Charlotte van 't Wout hoe je een perfecte out-of-office-reply opstelt.

Tip 3: Doe alsof je thuis bent

Een kwart van de Nederlanders maakt zich druk om het veilig achterlaten van hun huis, bijvoorbeeld in verband met inbraak. Maar inbrekers schrik je af door te doen alsof je thuis bent. Zet lichten op een tijdschakelaar, laat je post ophalen en houd gordijnen open. 

Tip 4: Telefoon uit, vakantiemodus aan

De simpelste tip, maar wel de moeilijkste: zet je werktelefoon uit. En als je dan écht bereikbaar moet zijn, beperk je dan tot een half uurtje in de ochtend.

Charlotte van 't Wout geeft hieronder meer tips hoe je werk op vakantie loslaat.