Volledig scherm
© Thinkstock

Waar wacht je op? Dit is hét jaar om die droomreis te maken

reistrends 2017De Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is in volle gang. Maar voor wie geen zin heeft om de sneeuw en drukte te trotseren, geven wij een overzicht om je thuis vanuit je luie stoel te oriënteren op de komende vakanties. De conclusie? Sla Spanje maar over en boek jouw droomreis op zondag.

Petra Kok, TUI

Quote

Vergeet Spanje als je voordelig wil reizen, kies voor Turkije

,,Spanje tekent zich mede door terreurdreiging in het oosten van Europa ook voor de komende zomer af als winnaar onder de vakantiebestemmingen. De grote vraag zet zich door vanuit 2016 en komt niet alleen uit Nederland, maar ook uit de andere Europese landen. Dat legt een behoorlijke druk op de beschikbaarheid en op de prijzen. Wie naar Spanje wil moet tijdig boeken om nog keuze en beschikbaarheid te hebben. Een laaggeprijsd last minute seizoen voor Spanje zien wij dan ook niet gebeuren. Turkije daarentegen zal een heel scherp geprijsd aanbod hebben. Wij verwachten wel dat die markt zich herpakt; nergens is zo'n groot aanbod aan goede all inclusive hotels van zeer goede kwaliteit als in Turkije. Afgelopen zomer zag wij vanaf 4 weken voor vertrek een inhaalvraag.''

Populaire bestemmingen: Spanje, Amerika, Cuba, Kaapverdië

Trends: Kinderloze vakanties en geen reispakketten kopen, maar losse tickets boeken

Volledig scherm
Havana, Cuba © Thinkstock

Hanita van der Meer, Thomas Cook

Quote

Flexibele vakanties, betekent flexibel aanbieden

,,Reizigers willen net als vorig jaar zelf 'all exclusive' hun vakantie samenstellen, zeker voor een verre reis. Daar spelen wij dan ook flexibel op in door deze flexibel aan te bieden. Dat betekent dat de reiziger zelf het pakket samen stelt met een zelfgekozen vlucht en daar één of meerdere hotels aan toevoegt.''

Populaire bestemmingen: Spanje, Canarische eilanden, Griekenland (Corfu, Zakynthos, Rhodos, Kos en Kreta), Italië (Sicilië)

Trends: Kroatië is één van de grote stijgers. Het land heeft vorig jaar ruim 10 procent meer Nederlanders mogen ontvangen. Deze trend zet sterk door voor 2017.  
 

Volledig scherm
Split, Kroatië © Thinkstock

Don Kaspers, D-rt Groep (D-reizen & VakantieExperts):

Quote

Met de hele familie op vliegvakan­tie

,,Naast de adult only vakanties die steeds meer in trek zijn, zie ik ook juist gezinnen die met de hele familie gaan. Opa en oma gaan ook mee. En dan wordt er niet meer traditioneel gekozen voor een huisje op een bungalowpark, maar bijvoorbeeld voor een zonnige vliegvakantie. Het heeft er natuurlijk mee te maken dat de economie weer is aangetrokken. Daardoor zien we ook dat er meer kortere vakanties worden geboekt en mensen vaker op vakantie gaan en dit pas korte tijd voor vertrek boeken.''

Populaire bestemmingen: IJsland, Kaapverdië en Scandinavië

Trend: Actieve vakanties, foodreizen, soloreizen, eenouderreizen, multigeneratievakanties, Fly&camp, duurzame groene vakanties

Volledig scherm
Westfjords, IJsland © Thinkstock

Lisanne Sas, Riksja Travel (verre-reizen-specialist):

Quote

Vroeg boeken voor die speciale verre reis

,,We zien dat de mensen nu eerder boeken als gewoonlijk. Meestal is de piek in boekingen in januari rond de Vakantiebeurs, maar nu kregen we al veel boekingen vanaf november. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat je dan meer garantie hebt op de leukste plekken, een verre reis moet natuurlijk speciaal blijven.''

Populaire bestemmingen: Zuid-Afrika, Cuba, Indonesië, Peru, Myanmar

Trend: 'Westerse' bestemmingen zoals Amerika, Canada, Nieuw Zeeland, Australië en Costa Rica.

Volledig scherm
New York, VS © Thinkstock

René Nieuwmans, Expedia:

Quote

Dit is hét jaar om die droomreis te maken

,,Wie al langer in zijn hoofd zit met een droomreis, kan deze het best dit jaar realiseren. Door meer vliegtuigen, meer bestemmingen en lagere prijzen voor vliegtickets, zijn er nu meer mogelijkheden dan ooit. En dat voor minder geld! Reizigers hebben nu de kans om eens een andere, opkomende bestemming te bezoeken, zoals Tokyo in Japan. We raden iedereen aan om de zondagen in januari te noteren in hun agenda, want op die dagen kun je de meeste kosten op vliegtickets besparen."

Populaire bestemmingen: Japan (Tokyo), Tsjechië (Praag), Polen (Warschau), Portugal (Lissabon), Spanje (Gran Canaria)

Volledig scherm
Tokyo, Japan © Thinkstock

Tips voor de voordeligste vakantie

Tip 1: Plan en boek je droomreis in 2017
Dit jaar is hét moment om die ene reis te maken waar je al jaren over droomt. De prijzen van vliegtickets daalden het afgelopen jaar vier tot vijf procent en deze prijsdalingen zetten dit jaar voort.

Tip 2: Boek in januari
Wanneer je vertrekt vanaf een Europese luchthaven, dan is januari de beste maand om vliegtickets te boeken. Behalve wanneer er naar de Verenigde Staten (VS) wordt gevlogen, dan is september de beste maand om je reis te boeken. Daarnaast raden ARC en Expedia aan om meer dan 21 dagen van tevoren je reis te boeken voor het vinden van de beste deals voor vluchten en hotels. Voor reizen binnen Europa wordt meer dan 85 dagen aangeraden, van Europa naar de VS 180 dagen en van Europa naar Azië 171 dagen.

Tip 3: Koop vliegtickets op zondag
Voor Nederlanders en andere Europeanen is zondag het beste moment van de week om een voordelige reis te boeken. Vrijdag blijkt wereldwijd de slechtste dag om een reis te boeken. Een verklaring hiervoor is te vinden bij zakenreizigers, die vooral tijdens de werkdagen van de week hun vluchten boeken. Dit kan oplopen tot een besparing van zelfs 22 procent.

Tip 4: Verbreed je horizon en kies een andere bestemming
Er vertrekken steeds meer vliegtuigen met meer stoelen naar meer bestemmingen. Bestemmingen die vroeger (te) duur klonken, worden nu goedkoper door een toename van vliegverkeer en opties voor reizigers. Denk aan het José Martí International Airport in Cuba of de luchthaven in Da Nang, de grootste stad van Vietnam. Ook Mexico City, Dubai, India en China behoren tot het rijtje van toenemend vliegverkeer.

Tip 5: Bespaar meer door een vlucht en hotel tegelijkertijd te boeken
Reizigers zijn vaak geneigd om eerst een vlucht te boeken en zich daarna pas te oriënteren op een hotel. Echter is het voor de reiziger zeer voordelig om een combinatie van vlucht en hotel te boeken. Een analyse van Expedia's data laat zien dat reizigers gemiddeld 100 euro op hun reis kunnen besparen door een combinatie van vlucht en hotel te boeken.