Volledig scherm
PREMIUM
© Daniel Cohen

Wandelen door Amsterdam in het spoor van schrijvers

Tijdens een wandeling van 2,5 uur voert gids Mechteld Jansen je in hartje Amsterdam naar locaties die zij heeft gelinkt aan het thema van de Boekenweek.

Daar ging het opstandige sleuteltje, de gore, bruine plomp in. Het was ergens in de jaren 90 toen het schrijfster en filosofe Jannah Loontjens (1974) overkwam. Ze stond op de Gasthuisbrug in Amsterdam. Het sleuteltje had zich losgewrongen als een spartelende vis ‘die eindelijk zijn kans zag’. ‘Zonder waarschuwing, zonder laatste blik opzij / liet hij mijn fiets en mij, vastgeklonken aan de brug.’

  1. Zelfs New York is nu een slaapstad: griezelig leeg in ‘de stad die nooit slaapt’
    PREMIUM
    foto's

    Zelfs New York is nu een slaapstad: griezelig leeg in ‘de stad die nooit slaapt’

    De barkrukken liggen met de poten in de lucht op tafel, de roldeuren zijn dicht, de straten leeg. De Lower East Side, in het New Yorkse stadsdeel Manhattan, is een buurt waar het nachtleven normaal gesproken naadloos overgaat in de drukte van de dag. Nu doet de Mexicaanse taqueria aan Essex Street dienst als helverlicht baken in de duisternis. Binnen staat Ricardo Espinoza zich te vervelen achter de balie. Hij is gewend op dit uur, rond tienen in de avond, taco’s te beleggen voor de klanten van de bar twee pandjes verderop.