Volledig scherm
Het huren van een camper wordt steeds populairder onder jongeren. © Shutterstock

Weekendje Lowlands of roadtrip: jongeren massaal aan de deelcamper

Jongeren huren steeds vaker een camper van particulieren voor hun vakantie. Dat blijkt uit cijfers van Camptoo en Goboony, twee websites die campers verhuren. Vooral roadtrips en bezoekjes aan festivals populair blijken.

Quote

Als we 's ochtends wakker werden, konden we bepalen waar we naartoe wilden

De Rotterdamse Annelies van Wiechen (30) is net terug van een vakantie in Noorwegen. In plaats van een hotelletje of een Airbnb kozen zij en haar vriend deze keer voor een camper, die ze huurden van particulieren. Annelies: ,,Ik hoorde dat dat kon via een vriendin, waarna ik de website van Camptoo bezocht. Dat is een soort Airbnb voor campers. Daar vonden we een leuk Volkswagenbusje met de naam Coby."

Omdat het voor Annelies en haar vriend de eerste keer was dat ze überhaupt met een camper op pad zouden gaan, brachten ze vooraf een bezoekje aan de verhuurders. Annelies: ,,Voor die mensen is het toch ook wel fijn om te weten aan wie ze hem verhuren. En voor ons was het voordeel dat het iets voordeliger is dan bij een verhuurbedrijf én dat de camper door de verhuurders echt gebruikt wordt. Dingen als een percolator en een kurkentrekker zaten er dus gewoon al in." 

Voor Annelies gaf de vrijheid die de camper bood uiteindelijk de doorslag. ,,In Noorwegen heb je zo veel prachtige natuur en daar mag je gewoon wildkamperen. Dit busje bood precies wat we nodig hadden: een vervoermiddel en een plek om te slapen. En we konden vrij bewegen, als we 's ochtends wakker werden konden we bepalen waar we naartoe wilden."

Volledig scherm
De camper waar Annelies mee door Noorwegen trok. © Privéfoto

Roadtrips

Precies die vrijheid is wat het volgens Martijn Peeters van Camptoo zo aantrekkelijk maakt voor jongeren om een camper te huren. Het afgelopen jaar zag hij een flinke groei in het aantal geboekte overnachtingen via zijn platform. ,,Ze worden vooral veel gebruikt voor weekendtrips en langere roadtrips. Bijvoorbeeld een weekendje Lowlands of een wat langere vakantie." Jongeren huren dus eerder een camper dan dat ze hem kopen. En als ze hem wel kopen, doen ze dat vaak om te delen.

Peeters kwam vier jaar geleden op het idee voor Camptoo toen hij met een vriend een weekendje wilde brainstormen op de hei. ,,We wilden toen ook een camper huren, maar dat kon alleen voor minimaal twee weken en kostte al gauw zo'n 2000 euro. Dus zijn we het zelf maar gaan bouwen." Hij is inmiddels grootverbruiker van zijn eigen platform. ,,Je kunt er zo veel mee doen en het is zo tof om gewoon lekker buiten te zijn. Ik vind het ook prettig dat ik pas op de dag zelf hoef te besluiten waar ik heen wil." 

Volledig scherm
Martijn Peeters en zijn vriendin tijdens een vakantie met de camper. © Privéfoto

Volgeboekt

Mark de Vos, een van de oprichters van verhuursite Goboony, herkent dat. Hij begon in 2015 zijn platform nadat hij in Nieuw-Zeeland kennis had gemaakt met met 'camperen'. ,,Na die reis wilde ik vaker met een camper op pad, maar zowel kopen als huren was vrij duur. Bovendien zijn de onderhoudskosten vrij hoog. Ik besloot er uiteindelijk toch een te kopen en die ook te huur aan te bieden op Marktplaats. Binnen drie weken was hij helemaal volgeboekt én terugverdiend. Daar wilde ik dus meer mee doen."

Ook Goboony ziet het aantal jongeren dat een camper huurt toenemen. ,,Zij beginnen te ontdekken dat het een goedkope manier van vakantie vieren is, zeker als je hem huurt met een paar vrienden. Je kunt gaan en staan waar je wilt, waardoor het een heel vrije manier van reizen is. Plus: het voegt een beetje avontuur toe aan je vakantie."

Volledig scherm
Oprichters Mark de Vos en Foppe Mijnlieff van Goboony © Jeroen Jumelet Fotografie

Heidi

Quote

Huurders sturen ook vaak leuke foto's als de camper eenmaal ergens staat

Volledig scherm
Maarten Overwater met zijn vriendin © Privéfoto

Eén van de ruim 2000 campers op Goboony is die van Maarten Overwater (31) uit Eindhoven. Voor hem is verhuren vooral een manier om zijn liefde voor zijn twee oude Ford Transits te kunnen koesteren. Eén daarvan knapt hij momenteel op, de andere is te huur. Maarten: ,,In dat opknappen gaat best veel geld zitten en daarom heb ik een paar jaar geleden besloten om er een te verhuren. Alles zit erop en eraan, je hoeft zelf alleen nog maar de boodschappen te doen."

Zelf gaat hij er zo'n tien keer per jaar mee op pad, de rest van het jaar is zijn 'Heidi' voor anderen beschikbaar. De huurders zijn divers. Maarten: ,,Dat gaat van vriendinnengroepen tot gezinnen met kinderen en van vaderdagverrassingen tot bruiloften." Het platform regelt de verzekering en de financiële afhandeling, de verhuurder en de huurder onderling de rest. ,,Huurders mogen bij mij altijd eerst op cursus, oftewel we rijden even samen een rondje. Verder geef ik ze mijn nummer, zodat ze me altijd kunnen bellen. Maar ze sturen ook vaak leuke foto's als de camper eenmaal ergens staat."

Huurders van Heidi zijn vaak wel liefhebbers, omdat de camper 1 op 5 rijdt. Maarten: ,,Het is echt een oude dame. Maar door haar te delen, kan ik haar wel opknappen. Het is toch zonde om haar over tien jaar naar de stort te moeten brengen."

Volledig scherm
'Heidi' © Privéfoto