Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Zo boek je een voordelige citytrip

De 55-regelWie komende maanden een citytrip wil maken, boekt zijn tickets het beste 55 dagen voor vertrek. Dat is de uitkomst van een groot onderzoek van internetzoekmachine momondo.nl, waarbij 2,66 miljard ticketprijzen naar honderd bestemmingen met elkaar werden vergeleken. Zijn we daarmee voorgoed verlost van de vraag of we op het juiste moment boeken? Nee, maar het helpt wel. Drie vuistregels voor een voordelige citytrip.

Wees flexibel
Hoe flexibeler je bent, hoe groter de kans op een goedkoop ticket. Wie niet alleen kan spelen met de datum, maar ook met de bestemming en luchthavens is spekkoper. Populariteit, evenementen en gebrek aan concurrentie drijven de prijs op. Een dag vroeger of later kan daardoor al een enorm verschil maken. Zo vonden we bij Ryanair in mei een vlucht naar Barcelona-Girona voor 25 euro, die een dag eerder 100 euro kost en een dag later 70.

Gebruik je boerenverstand
Uit het onderzoek van momondo.nl blijkt dat het moment van boeken grote invloed heeft. Wie de regel van 55 dagen aanhoudt, zou 43 procent besparen. Hoewel cijfers niet liegen, is het een gemiddelde dat per datum en bestemming héél anders kan zijn. Gebruik daarom je boerenverstand. Zoek ook vóór en na je favoriete datum naar prijzen. Op die manier zie je al snel of het tarief voor jouw gewenste ticket hoog of laag is. Bovendien zijn er steeds meer luchtvaartmaatschappijen en ticketaanbieders waar je tegen een kleine vergoeding de prijs tijdelijk vast kunt zetten.

Bekijk het hele plaatje
Een van de grootste fouten die wordt gemaakt is dat reizigers zich blindstaren op de prijs van het vliegticket. Het loont echter om ook de kosten voor hotel, levensonderhoud en parkeren mee te wegen. Een van de belangrijkste redenen waarom kleinere steden momenteel sterk in populariteit toenemen is juist het doorgaans vriendelijke prijsniveau. En vergeet de pakketreis niet. Alles zelf boeken is niet altijd zaligmakend.