Volledig scherm
De gft-container aan de straat zetten, blijft in Altena toch gratis © ANP XTRA

Aanbieden van gft-afval in Altena blijft toch gratis

Inwoners van de gemeente Altena hoeven toch niets te betalen als ze hun minicontainer voor groente-, fruit- en tuinafval aan de straat zetten. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond unaniem besloten.

Door geld te vragen per keer, hoopte het college van burgemeester en wethouders in Altena te zorgen dat er geen halflege containers meer worden aangeboden. Want die halflege containers zijn niet alleen duur om te legen, het heeft ook nog eens weinig nut: het blijkt dat het ‘gratis’ weggooien van gft er niet voor zorgt dat inwoners beter scheiden. Veertig procent van het afval in de container voor restafval - de duurste container - blijkt gft te zijn.

De afgelopen maanden is er uitvoerig in de gemeenteraad gesproken over de afvaltarieven die hoe dan ook moeten worden verhoogd. Maar een amendement van het CDA, dat door vijf andere partijen mede werd ondertekend, zorgde er dinsdagavond voor dat het aanbieden van gft toch gratis blijft. De ChristenUnie ondertekende de motie niet, maar steunde hem wel. ,,Als we groene tuinen in Altena willen stimuleren, moeten we het afval niet belasten’’, motiveerde Arno Bouman het amendement. 

Het aanbieden van de grijze container wordt wél duurder. De kosten stijgen met 3,68 euro per lediging van een container met een inhoud van 240 liter en 2,12 euro extra voor de container voor 140 liter. Ook het zogenoemde vastrecht wordt duurder. Verder is afgesproken dat de verenigingen en clubs die oud-papier ophalen 40 euro per volle container krijgen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Altena en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland