De brandweer moest de hele container legen voor de brand geblust kon worden.
Volledig scherm
De brandweer moest de hele container legen voor de brand geblust kon worden. © Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

Accu bij huisvuil zet Lexmondse container in brand

Een bij het huisvuil gedumpte accu heeft naar nu blijkt gisteren een brand veroorzaakt in Lexmond. Niemand raakte gewond, maar de achteloze dump is voor reinigingsdienst Waardlanden en de hulpdiensten reden om inwoners te waarschuwen. 

De accu die een brand in een afvalcontainer in Lexmond veroorzaakte.
Volledig scherm
De accu die een brand in een afvalcontainer in Lexmond veroorzaakte. © Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid

De brandweer dacht eerst dat de vrachtwagen, waar de container op stond, in brand was gevlogen. De rook bleek echter veroorzaakt te worden door een brand in de container zelf, die vol zat met huisvuil. Daarop is de hele inhoud neergegooid op het terrein van Huis ten Bosch in Lexmond. Nadat het vuur gedoofd was, bleek een achteloos weggegooide accu de boosdoener.

,,Accu's en batterijen horen niet bij het huishoudelijk afval’’, zegt afvalcoach Kees van Baalen van Waardlanden. ,,Twee weken geleden deed zich een soortgelijk incident voor in Ameide, daarom willen we hier nu extra aandacht voor vragen.”

Ook de brandweer benadrukt dat. Niet alleen wat accu's betreft, maar ook als het om ander brandbaar materiaal gaat. Het dringende advies luidt om kachelhout en vuurwerkresten eerst met een emmer water te overgieten, voor het in de afvalcontainer wordt gegooid.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Lexmond en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland