Volledig scherm
Jan Pieter Lokker is waarnemend burgemeester van Vijfheerenlanden. © Provincie Utrecht

Afscheidnemende burgemeester Lokker: ‘Drie gemeentehuizen voor Vijfheerenlanden deugt niet’

Er moet één gemeentehuis komen voor Vijfheerenlanden. Vasthouden aan drie locaties ‘deugt niet’, zegt de afscheid nemende waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker.

Inwoners van Vijfheerenlanden kunnen nu nog op drie plekken in de gemeente (Leerdam, Meerkerk en Vianen) terecht voor bijvoorbeeld het verlengen van hun rijbewijs. Maar Jan Pieter Lokker, die afgelopen elf maanden waarnemend burgemeester was van Vijfheerenlanden, raadt de gemeenteraad aan zo snel mogelijk twee van de drie locaties te schrappen.

,,Daar moet u het de komende maanden met elkaar over hebben’’, zei hij woensdagavond in zijn afscheidsspeech. ,,De huidige situatie deugt niet, voor niemand, en is bovendien te kostbaar.’’

Lokker hoopt dat de gemeenteraad begin volgend jaar werk maakt van één gemeentehuis. ,,Een echt huis van de gemeenschap, waar de leden van die gemeenschap ook altijd terecht kunnen. Een huis van de gemeente dat ruimte biedt elkaar te ontmoeten, het gesprek met elkaar te voeren over leven en overleven in Vijfheerenlanden’’, visualiseerde hij.

Lief en leed

In zijn speech zei hij verder te hebben genoten van zijn rol als waarnemer in Vijfheerenlanden. Tegen de raad: ,,Samen hebben wij mogen bouwen aan die bijzondere gemeente. De fundamenten zijn gelegd, de hoekstelen gemetseld en de steigers hoog opgetrokken. Ik heb genoten van de talrijke ontmoetingen met inwoners. Lief en leed heb ik met hen mogen delen.’’

Donderdagavond wordt Sjors Fröhlich als eerste kroonbenoemde burgemeester van Vijfheerenlanden geïnstalleerd. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland