Volledig scherm
Een voorbeeld van een vergelijkbaar fietsproject elders in het land. © Dirkjan Gjeltema

Allochtone vrouwen in de rij voor fietslessen

Gorcumse allochtone vrouwen willen massaal leren fietsen. Stichting KLIK helpt hen hierbij. Leerlingen van Praktijkschool de Noordhoek knappen op hun beurt fietsen op voor de cursisten. De gemeente Gorinchem steunt het initiatief via het subsidieproject ‘Bliek in Actie’.

De aanmeldingen voor fietslessen voor allochtone vrouwen bij stichting KLIK in Gorinchem blijven binnenstromen, weet de woordvoerder van de gemeente Gorinchem. ,,De afgelopen jaren hebben vrouwen uit onder meer Syrië, Irak, Marokko, Turkije, Afghanistan en zelfs de Nederlandse Antillen meegedaan aan de cursus. Het gaat om vrouwen die onlangs in Gorinchem zijn komen wonen als migrant of vluchteling.’’

Door te leren fietsen maken de vrouwen zich niet alleen een vaardigheid meester die als typisch Hollands wordt beschouwd. ,,Voor een gedeelte van deze doelgroep dat zich nog niet veel in de Gorcumse maatschappij vertoont, kan een fietscursus het verschil maken. Vrouwen worden mobieler’’, zegt de gemeentwoordvoerder.

Fiets kopen

Quote

Voor een deel van deze doelgroep kan een fietscur­sus het verschil maken

Woordvoerder gemeente

Dat laatste wordt nog eens versterkt door de cursisten na afloop van hun lessen de kans te bieden om zelf een fiets te kopen. Het gaat daarbij om tweedehands rijwielen. Leerlingen van Praktijkschool de Noordhoek knappen deze op.

Materiaalkosten worden bekostigd uit de subsidie via het project Bliek in Actie. Dit laatste is in het leven geroepen om kleinschalige initiatieven van bewoners en plaatselijke organisaties te steunen. De subsidieaanvragen worden via het gemeentelijk wijkbeheer beoordeeld. ,,Met het geld van Bliek in Actie wordt op de Noordhoek een dertigtal fietsen onder handen genomen. Deze worden gebruikt voor de fietslessen, maar zijn na afloop van de cursus te koop voor de deelneemsters. Het geld van de verkoop gaat weer naar stichting KLIK’’, vertelt de woordvoerder.'

Waardering

De stichting, die samenwerkt met de gemeentelijke organisatie Gorinchem Beweegt, draait de fietscursus zonder gemeentelijke subsidie. ,,Alleen in 2014 heeft ze een startsubsidie gekregen’’, aldus de woordvoerder. Wethouder Eva Dansen en wethouder Marcel Doodkorte spraken vorige week nog hun waardering uit voor het project. Toen werd de samenwerking tussen KLIK, Gorinchem Beweegt en Praktijkschool de Noordhoek bekrachtigd met een overeenkomst waar ook de wethouders hun handtekening onder zetten.