Volledig scherm
Gaswinning in Loon op Zand. © Beeld werkt

‘Altena moet alles doen om extra gasboringen tegen te gaan’

Altena moet alles doen om extra gasboringen in Waalwijk en Loon op Zand, waar velden liggen met uitlopers in Altena's grondgebied, tegen te gaan. Dat schrijft de partij AltenaLokaal in een brief aan het college.

Krijgen inwoners van Altena komende week een brief in de bus met het verzoek mee te werken aan een bouwkundige opname van hun huis? Altena hoopt van niet en heeft gaswinner Vermilion recent dringend verzocht om die brieven nog niet op de post te doen. Maar of Vermilion daaraan gehoor geeft, is niet duidelijk.

AltenaLokaal hoopt dat het college van Altena actie onderneemt als inwoners van voormalig Aalburg de komende dagen toch zo'n brief op de mat vinden. De partij vindt, net als het college overigens, dat Vermilion voorbarig is met de keuring van huizen en panden. Immers: de Raad van State moet nog beslissen of het Canadese bedrijf überhaupt toestemming krijgt om de boringen in Waalwijk en Loon op Zand uit te breiden. Door nu al een brief te sturen over een keuring - die wettelijk verplicht is om vast te kunnen stellen of eventuele schade het gevolg is van boringen - zou de indruk gewekt worden dat het uitgebreider boren is toegestaan. Altena, Loon op Zand, Waalwijk, Heusden en Tilburg vinden dat de brief pas verstuurd mag worden na de uitspraak van de Raad van State.

Quote

Hebben wij als gemeente scenario's klaar om het maximale te doen om de boringen tegen te houden?

AltenaLokaal schrijft 'content' te zijn met de stellingname van de gemeenten, maar hoopt dat de Altena laat zien 'dat het ons menens is' als komende week blijkt dat de brieven toch gewoon verstuurd zijn. 'Hebben wij als gemeente scenario's klaar om het maximale te doen om de boringen tegen te houden?'

Afbouwen

Vorige week liet het college al weten dat Vermilion gewoon in haar recht staat als het de brieven toch verstuurt. Altena is dan verplicht mee te werken. Inwoners die zo'n brief krijgen hebben zelf de keuze of ze wel of niet mee willen werken. Wat de gevolgen zijn voor eventuele schadevergoedingen als er nooit een bouwkundige opname is gemaakt, is niet duidelijk.

AltenaLokaal noemt Vermilion een 'niet altijd even betrouwbare partner'. De partij verwijst naar een strafrechtelijk onderzoek naar de versnelde winning van gas elders in het land. Zo zou er in het Drentse dorp Diever drie keer meer gas dan toegestaan uit de grond zijn gehaald. 'De gaswinning in ons land dient te worden afgebouwd (...), maar men voert sedert 2004 de gasopbrengst alleen maar op.'

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Altena en omstreken? Schrijf je hier in!