Volledig scherm
Water speelt een belangrijke rol in het dorp. © Cor de Kock

Arkel is natuurlijk meer dan alleen Frenkie

Fotograaf Cor de Kock bezoekt regelmatig plaatsen in de regio. Om de week komen de mooiste foto’s in de rubriek Groeten uit. Deze week keek hij rond in Arkel. 

Wie tegenwoordig Arkel zegt, zegt Frenkie de Jong. De jonge voetballer, die deze zomer Ajax inruilt voor Barcelona, zette het dorpje aan de Linge het afgelopen jaar op de kaart. Ook al woont hij er niet meer, toch wordt de naam van de voetballer in één adem genoemd met zijn geboortedorp.

Binnen- en buitenlandse journalisten liepen af en aan nadat bekend werd waar De Jong ging voetballen. Maar Arkel is natuurlijk meer dan Frenkie. Het dorp moet het niet hebben van de vele monumenten. Een uitzondering is de Koepelkerk. Mogelijk stond in 641 al een kapel op deze plek. Een andere blikvanger is het poldergemaal uit 1881, dat zorgt voor de bemaling van de polders achter Arkel. Arkel is vooral geliefd vanwege de ligging tussen de Linge en het Merwedekanaal. Water speelt een belangrijke rol in het dorp.

Aan de Linge ligt een mooi jachthaventje. Wie vanaf de jachthaven doorfietst naar het pontje, komt in een oase van rust. Tussen Arkel en Spijk vaart een klein voetveer. In het theehuis aan de waterkant is het goed toeven op het terras. Het pontje is alleen voor fietsers en wandelaars en vaart van april tot eind september.

Volledig scherm
Een van de blikvangers in Arkel is het poldergemaal uit 1881. © Cor de Kock
Volledig scherm
Het pontje is alleen voor fietsers en wandelaars en vaart van april tot eind september. © Cor de Kock
Volledig scherm
Aan de Linge ligt een mooi jachthaventje. © Cor de Kock
Volledig scherm
Het dorp moet het niet hebben van de vele monumenten. Een uitzondering is de Koepelkerk. © Cor de Kock

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Arkel en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland