Volledig scherm
© ANP

Armoede in Leerdam aangepakt

Leerdamse organisaties ondertekenen maandag het armoedepact. Daarmee bundelen zij de krachten om te proberen armoede te voorkomen.

Quote

Mensen schamen zich ervoor om te laten zien dat ze financiële problemen hebben

Vijftien maatschappelijke organisaties en de gemeente  Leerdam willen de komende jaren de strijd aanbinden tegen armoede. In Nederland leven één miljoen mensen in armoede. In Leerdam hebben naar schatting zo'n 200 huishoudens hiermee te maken. Zij zitten volgens de ondertekenaars van het armoedepact in een situatie waar ze vaak uit eigen kracht niet meer uit kunnen komen. Door de krachten te bundelen, hopen ze deze groep te kunnen helpen. Ook wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn om de armoede zoveel mogelijk te beperken.

Voetbalclub
Eén van de ondertekenaars van het Leerdamse armoedepact is de voetbalclub LRC. Voorzitter Raf  Montezinos zegt: ,,Wij verzorgen al heel wat jaren rond de kerstdagen een maaltijd voor alle cliënten van de Voedselbank. Wij hebben daar zelf budget voor. Maar we doen ook een beroep op bedrijven om daar een handje bij te helpen. Zo koken de koks van verzorgingshuis Ter Leede de maaltijd. Winkeliers van het Europaplein leveren producten, een taxibedrijf zorgt voor het vervoer.''

Korting
Volgens Montezinos is het ook belangrijk dat de deelnemers aan het armoedepact in de gaten houden waar armoede optreedt. ,,In onze club worden trainers, leiders en bestuursleden gewezen op het belang van signaleren. Als zij iets zien dat opvalt, dan kan contact worden gelegd met instanties die mogelijk kunnen helpen. Het kan zijn dat een lid al een tijdje geen contributie betaalt, of dat iemand een tijd doorspeelt met kapotte voetbalschoenen. Voorheen konden wij dan in overleg met de gemeente zorgen dat iemand bijvoorbeeld in aanmerking kwam voor korting op contributie. Tegenwoordig kan dat niet meer. De gemeente wil dat niet de club het initiatief neemt, maar dat het betreffende lid er zelf mee komt. Dat werkt minder goed. Mensen schamen zich ervoor om te laten zien dat ze financiële problemen hebben."

De ondertekening van het armoedepact gebeurt maandag bij de Voedselbank. Voorafgaand hieraan zijn er lezingen van onder meer Nadja Jungmann, lector 'Schulden en Incasso' van de Hogeschool Utrecht en Bob van der Burgt van Stichting Leergeld, die vertelt over armoede onder kinderen.

Onzichtbaar
Volgens de deelnemers aan het armoedepact zit er veel verborgen armoede in Leerdam. Door de Voedselbank en de schuldhulpverlening is een deel van de groep wel bij instanties bekend. De onzichtbare armoede is tegenwoordig ook vaak bij kleine zelfstandigen, die daardoor hun rekeningen tijdelijk niet kunnen betalen.

 1. Met de bevrijding van het zuiden begon in Dordrecht de oorlog pas echt
  PREMIUM
  LONGREAD | 75 jaar bevrijding

  Met de bevrijding van het zuiden begon in Dordrecht de oorlog pas echt

  Na de bevrijding van West-Brabant, begin november 1944, scheidt alleen het Hollandsch Diep de geallieerden nog van Dordrecht. Maar aan beide kanten van de door de Duitsers opgeblazen Moerdijkbruggen is de oorlogsellende nog lang niet voorbij. In het zuiden is zoveel kapot dat er weinig te vieren valt, in het noorden moet de hongerwinter nog beginnen en laat de bezetter voelen dat ie nog niet verslagen is.

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

 • Mee eens (57%)
 • Niet mee eens (43%)
1652 stemmen