Avontuurlijke waterbuffels weer terug in de Noordwaard

VideoEnigszins aarzelend kwam de kudde waterbuffels dinsdagmiddag de veewagen uit, ergens in de Noordwaard bij Werkendam. Maar wanneer de dieren de geuren van gras, riet en water ruiken, zijn ze snel vertrokken. ,,En nu hopen ze hier blijven,'' zegt Tanja de Bode van Free Nature.

De zeven waterbuffels begonnen maandagavond onbedoeld aan een avontuur waarmee ze heel wat mensen handen vol werk bezorgden. ,,Waarschijnlijk zijn ze vanwege het noodweer op de vlucht geslagen'', zegt De Bode. Het Steurgat vormde geen barrière voor de dieren die kunnen zwemmen als geen ander. En dus maakten ze de oversteek, wandelde de dijk over en kuierden langs visvijver De Biesbosch zo een heel stuk de Oostwaard door. 

Tegen de schemering bereikten ze de boerderij van de familie Van Drunen aan de Bruine Kilweg. ,,Wat komt daar nu aan?'' vroegen Arno en Marjan van Drunen zich af toen ze hun contouren ontwaarden. Vanaf welk punt de runderen precies zijn ontsnapt, is vooralsnog niet meer te achterhalen. ,,De regen heeft alle sporen weggespoeld'', zegt Bode.  Arno van Drunen zag zijn ongenode gasten dinsdag aan het einde van de ochtend niet echt met spijt vertrekken. Al hadden ze zich  keurig gedragen toen ze door hem en zijn zwager de schuur in werden gedirigeerd. Ook ziet Free Nature liever dat de beesten binnen de omheining van de Noordwaard blijven. De avonturiers  zijn op een plaats gezet van waaruit ze het gebied waar ze eerst stonden niet kunnen bereiken. En Free Nature plaatst op cruciale plekken nog extra afrastering.

Volledig scherm
Volledig scherm
© Foto Anja Broeken

Rivierenland