Volledig scherm
Burgemeester Sjors Fröhlich bracht het nieuwe geboorteboekje van de gemeente Vijfheerenlanden langs bij baby Lijsje Rietveld in Nieuwland. © Cor de Kock

Baby Lijsje uit Nieuwland krijgt het eerste geboorteboekje van Vijfheerenlanden

De ouders van de drie weken geleden geboren Lijsje uit Nieuwland kregen donderdagmiddag het allereerste geboorteboekje van de gemeente Vijfheerenlanden uit handen van de makers en burgemeester Sjors Fröhlich.

Ondanks dat het officiële bezoek en de overhandiging van het boekje met veel bombarie en cameraflitsen gepaard ging, sliep de eerstgeboren baby van Vijfheerenlanden vrijwel overal doorheen.

Haar trotse oudere zusjes Fenne (8) en Eva (3) waren wél onder de indruk van al het bezoek en van het boekje dat vol tekeningen staat van de nieuwe gemeente.

Dieren

In het boekje staan allemaal dieren die een belangrijke rol spelen in de gemeente, zoals de ooievaars uit Schoonrewoerd, de herten uit het hertenkamp in Vianen en de beroemde Lakenvelder koe. De dieren nemen de hoofdpersoon - een pasgeboren baby - in het rijmende verhaal mee op avontuur door Vijfheerenlanden. In het verhaal spelen ook belangrijke locaties als het Leerdamse Hofje van Mevrouw Van Aerden een rol.

Plekken waar ouders Egbert en Petra Rietveld hun baby en haar zussen mee naartoe gaan nemen, beloven ze bij het doorbladeren. En de 8-jarige Fenna zegt toe het verhaal vaak voor te lezen.

Eerste baby

Met Lijsje Jacoba Rietveld - roepnaam Luus - gaat het hartstikke goed. Haar ouders hadden niet verwacht dat uitgerekend zij de eerste baby van 2020 zou worden. ,,Al was het maar omdat we haar eigenlijk al twee weken eerder hadden verwacht’’, lacht Egbert. En Petra vult aan: ,,In zo’n grote gemeente verwacht je dat er ook baby’s worden geboren op 1 januari, Luus kwam op de 2e.’’

Maar alleen baby’s die in de gemeente zelf worden geboren krijgen een geboorteboekje. Een deel van de kinderen komt niet thuis, maar in het ziekenhuis in bijvoorbeeld Gorinchem of Nieuwegein ter wereld. De gemeente verwacht dit jaar ongeveer 150 baby’s en hun ouders blij te kunnen maken met het boekje.

Rivierenland