Volledig scherm
Luierafval bij ARN. © Paul Rapp

Babyluiers apart inzamelen levert enorme milieuwinst op, zegt West Betuwe

West Betuwe wil volgend jaar niet alleen incontinentiemateriaal van zieken en ouderen apart in gaan zamelen, maar als het even kan ook babyluiers. Dat zorgt voor minder restafval per inwoner en dus een lagere afvalstoffenheffing.

Of luiers volgend jaar echt gerecycled kunnen worden, zoals West Betuwe graag wil, hangt af van afvalverwerker ARN in Nijmegen. Die verwerkt al luiers, maar met een proefinstallatie. Die machine heeft nog te weinig capaciteit om grotere hoeveelheden te verwerken. ARN wil een grotere installatie gaan bouwen, maar weet nog niet of en per wanneer dat gaat lukken. Dat wordt nog voor de jaarwisseling duidelijk, zo verwacht de gemeente West Betuwe.

De afvalverwerker betoogt dat het bewerken van gebruikte luiers enorme milieuwinst oplevert. De ingezamelde luiers worden tot 250 graden verhit, samen met rioolslib. Ziekteverwekkers worden bij die temperatuur gedood en medicijnen worden afgebroken. Uit het restproduct ontstaan biogas, biomassa en plastics, aldus ARN. Bij succes wil het bedrijf de capaciteit dusdanig uitbreiden, dat uiteindelijk 27.000 ton luierafval per jaar kan worden hergebruikt.

Als dat lukt, zou het variabele tarief voor restafval mogelijk omlaag kunnen: luiers en incontinentiemateriaal worden immers nu nog als (relatief duur) restafval verbrand.

West Betuwe laat weten pas te gaan beginnen met apart inzamelen van luiers en incontinentiemateriaal, als zeker is dat de nieuwe installatie er komt. Anders zou het inzamelen van luiers met aparte transporten onnodig duur zijn, zonder dat het milieu gespaard blijft.

Vergoeding verlengd

Inwoners die om medische reden incontinentiemateriaal nodig hebben, krijgen tot het zover is jaarlijks 104 euro om hun hoge afvalrekening te verzachten. Voor 2019 konden ze dit al aanvragen. Voor een deel van 2020 ook, meer informatie daarover wordt volgende maand bekendgemaakt.

De tegemoetkoming om de extra restafvalkosten van luierafval te verzachten geldt overigens niet voor ouders van kleine kinderen. Dit omdat het volgens de gemeenteraad bijna niet te doen is om te achterhalen welke gezinnen dan wel of geen recht hebben op zo’n vergoeding. Ook mensen die in een zorgcomplex wonen - waar incontinentiemateriaal al apart wordt afgevoerd - krijgen de vergoeding niet; zij hebben immers geen extra kosten.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit West Betuwe en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland