Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Basisscholen regio vangen lerarentekort op
met flexpool en zij-instromers

Het lerarentekort op scholen in Gorinchem, de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is nog te overzien, onder meer dankzij de inzet van zij-instromers.

Stichting OVO (Openbaar Verenigd Onderwijs), met negen basisscholen en vier middelbare scholen, laat desgevraagd weten dat er tot op heden voldoende leerkrachten te vinden zijn voor de basisscholen. ,,Al kunnen we de toekomst natuurlijk niet voorspellen’’, voegt woordvoerder Annemarijn Schippers daar aan toe. ,,Het gevaar van het lerarentekort zoals dat landelijk verwacht wordt, is alom bekend en zou voor OVO niet anders zijn dan voor de andere scholen.’’ Ovo opent in Gorinchem binnenkort een tiende basisschool.

De andere grote scholenkoepel, O2A5, heeft voor komend schooljaar ‘de formatie zo goed als rond’, laat een woordvoerder weten. ,,Wij hebben een aantal open sollicitaties ontvangen en goede respons op vacatures gehad. Periodieke vervanging kunnen we oplossen met onze flexpool.” 

Ook O2A5 is zich bewust van het landelijke tekort aan leerkrachten. ,,Zelf investeren we voor de komende twee jaar in een traject met vijf zij-instromers. Zij mogen het komend schooljaar twee dagen begeleid voor de klas. Ze volgen aan de Pabo de tweejarige zij-instroom opleiding en kunnen uiteindelijk als goed ingewerkte en opgeleide leerkracht fulltime werken.’’ O2A5 telt 25 basisscholen.

Soolva in Altena heeft nog niet gereageerd op vragen van deze krant over het lerarentekort, maar laat op haar website weten dat open sollicitaties gewenst zijn. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!