Beatrixziekenhuis in Gorinchem dit jaar net niet nummer één in Ziekenhuis Top 100

Het Rivas Beatrixziekenhuis grijpt net naast de eerste plaats in de Ziekenhuis Top 100. Het eindigt als tweede in de ranglijst van streekziekenhuizen. ,,We zijn nog steeds supertrots op deze beoordeling’’, zegt directeur Anja Blonk. De Top 100 maakt dit jaar voor het eerst onderscheid tussen dit type ziekenhuis en de topklinische ziekenhuizen.

Het Beatrixziekenhuis, dat de afgelopen twee jaar winnaar was van de jaarlijkse Ziekenhuis Top 100, laat daarmee opnieuw zien veel zaken goed op orde te hebben. Het scoort het maximale aantal punten op verpleging: een zeer hoog percentage patiënten wordt gecontroleerd op pijn na een operatie, bloedvergiftiging, ernstige verwardheid (delier) en ondervoeding, alle zaken die het herstel kunnen beïnvloeden. 

Quote

Natuurlijk waren we graag weer nummer één geweest. Toch zijn we tevreden, want we zitten al vier jaar in de top

Directeur Anja Blonk
Volledig scherm
Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. De foto is gemaakt in 2016, toen het ziekenhuis voor het eerste de eerste plaats haalde in de Ziekenhuis Top 100. © ANP

Darmkanker

Volledig scherm
Directeur Anja Blonk. © Beatrixziekenhuis Gorinchem

Ook het beleid rond operaties levert het ziekenhuis in Gorinchem veel punten op. Wel is het percentage patiënten dat overlijdt na complicaties na een darmkankeroperatie met 13,6 procent er hoger dan gemiddeld.

Directeur Anja Blonk is zeker niet teleurgesteld. Het verschil met de nummer één, ZorgSaam Ziekenhuis in Terneuzen, is minimaal. ,,Het is mooi om te zien dat dit ziekenhuis net als dat van ons deel uitmaakt van een zorgketen waarin meerdere zorg met elkaar is verbonden. We hebben onze collega’s gelijk felicitaties gestuurd. Natuurlijk waren we graag weer nummer één geweest, want de Ziekenhuis Top 100 winnen is heel bijzonder. Toch zijn we tevreden, want we zitten al vier jaar in de top: in 2015 waren we ook tweede.’’

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, een belangrijke partner van het Beatrix, doet het ook goed in de Top 100. Dit is terug te vinden op de derde plaats op de ranglijst van de zogenoemde topklinische ziekenhuizen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, voor veel inwoners van de gemeente Aalburg hèt ziekenhuis van keuze, voert die lijst aan.

Onderscheid

De Top 100 maakt voor het eerst onderscheid tussen algemene- of streekziekenhuizen en topklinische centra. Topklinische ziekenhuizen richten zich op complexe operaties en behandelingen, streekziekenhuizen verrichten vooral basiszorg.

De Ziekenhuis Top 100 maakt gebruik van gegevens die ziekenhuizen verplicht aanleveren, bijvoorbeeld aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ziekenhuizen worden beoordeeld op 36 aspecten die een doorsnede zijn van de behandeling, zoals oncologie, cardiologie, veelvoorkomende operaties, toezicht op medicijngebruik en de kwaliteit van de verpleging.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland