Ondergrondse containers van Waardlanden (archiefbeeld). Iedereen kan ze openmaken. Ook mensen die in hun eigen gemeente moeten betalen voor het wegbrengen van hun huisvuil.
Volledig scherm
PREMIUM
Ondergrondse containers van Waardlanden (archiefbeeld). Iedereen kan ze openmaken. Ook mensen die in hun eigen gemeente moeten betalen voor het wegbrengen van hun huisvuil. © Cor de Kock

Bedankt, buren! Dit is hoeveel huisvuil uit ‘goed scheidende’ buurgemeenten voor jouw rekening komt

Een auto stopt bij de wijkcontainer. De kofferbak gaat open. Vijf vuilniszakken komen eruit, worden in de container gegooid en de auto rijdt weer weg. Herkenbaar? Wie in Gorinchem, Vijfheerenlanden, Hardinxveld-Giessendam of Molenlanden woont, betaalt dik mee aan die zakken uit buurgemeenten. 

 1. Met lege handen na een scheiding: ‘Ik had niet eens een eigen bankrekening’
  16

  Met lege handen na een scheiding: ‘Ik had niet eens een eigen bankreke­ning’

  In Nederland eindigt nog steeds een op de drie huwelijken in een echtscheiding. Hoewel vrouwen die met mannen trouwen steeds vaker blijven werken, staan vooral zij er na een scheiding het slechtst voor. Een parttime baan blijkt niet voldoende om hetzelfde leven te kunnen blijven leiden. Het is meestal de vrouw die na de scheiding driehoog-achter in een flatje eindigt. „Stellen praten niet over geld en vrouwen eisen hun positie niet op.”
 1. Dit was Nederland vandaag: zaterdag 8 mei
  Play

  Dit was Nederland vandaag: zaterdag 8 mei

 2. Tientallen gewonden bij ongeregeldheden in Jeruzalem
  Play

  Tientallen gewonden bij ongeregeld­he­den in Jeruzalem

Rivierenland