De boeg van veerpont Gorinchem V steekt nog boven het water uit.
Volledig scherm
De boeg van veerpont Gorinchem V steekt nog boven het water uit. © Regionaal Archief Gorinchem

Beleef mee hoe bommen de Gorcumse veerpont tot zinken brachten

Veerdienst Riveer vertelt tijdens vier avondvaarten in maart over hoe bommen de veerpont Gorinchem V tot zinken brachten in oorlogstijd. 

Riveer heeft aan de hand van een ooggetuigenverslag een audiovisuele productie laten maken over hoe de Gorinchem V deels op de bodem van de Merwede belandde. Alleen de boeg bleef zichtbaar. De pont werd op 28 oktober 1944 namelijk geraakt door drie geallieerde bommen. Een deel van de opvarenden, allen Duitse soldaten, verdronk. 

Uitsluitend Duitsers

Het lijkt erop dat de geallieerden geweten moeten hebben dat ze de pont van iets na drieën in de middag moesten hebben toen het schip in Sleeuwijk van wal stook. Het was de eerste vaart waarbij uitsluitend Duitsers aan boord waren. De bezetter had het schip gevorderd en bewoners uit de regio mochten niet meer mee.

De avondvaarten, die een uur duren,  zijn vrijdag 13 en zaterdag 14 maart. Vertrektijden zijn 20.00 en 21.30 uur.  Wie mee wil, kan zich per mail aanmelden. Kaartjes zijn gratis, maar maximaal twee kaartjes per bestelling.  

Rivierenland