Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Bellen achter het stuur vaker bekeurd in Altena en omgeving

De politie heeft in het Land van Heusden en Altena bijna 25 procent meer boetes uitgedeeld aan automobilisten die mobiel belden achter het stuur.

De politie slingerde in 2017 alles bij elkaar in het Brabantse deel van Rivierenland 179 appende of bellende bestuurders op de bon. Dat zijn er haast een kwart meer dan het jaar ervoor. Toen kregen nog 144 mensen de prent die een overtreder 230 euro kost.

Het Centraal Justitieel Incassobureau noteert de gemeente waar boetes worden uitgeschreven. Zodoende wordt duidelijk dat Werkendam de ‘boetehotspot’ is van deze omgeving. Mede door de A27, die dwars door de gemeente loopt, werd het recordaantal van 147 boetes uitgeschreven . In 2016 was dat nog ‘maar’ 126 keer. Aalburg (18) en Woudrichem (15) volgen op de grote afstand.

Opvallend genoeg, en volledig tegen de landelijke trend in, daalde het aantal boetes voor handheld bellen aan de Zuid-Hollandse kant van Rivierenland (Alblasserwaard en Vijfheerenlanden). Hier liep het totaal met een klein 5 procent terug van 706 in 2016 tot 673 in 2017.

Vooral in de gemeente Zederik kelderde het aantal van 170 naar 102. Een andere opvallende daler is Gorinchem van 200 naar 182.

Tweehonderd per dag

Over heel het land genomen bekeurde de politie vorig bijna 75.000 bellende bestuurders. Dat komt neer op zo’n tweehonderd boetes per dag. Met al die boetes aan mensen die hun telefoon vasthielden tijdens het rijden, werd in totaal bijna 17 miljoen euro opgehaald.Het aantal boetes steeg vorig jaar met bijna een kwart ten opzichte van 2016. Het is het tweede jaar op rij dat er fors meer boetes worden uitgeschreven voor deze overtreding.En dat is volgens politiewoordvoerder Wendy Gehrmann zeker geen toeval. ,,De handhaving op afleiding in het verkeer is een prioriteit voor de politie’’, verklaart ze. Volgens haar vergroot afleiding tijdens het rijden het risico op een ongeluk aanzienlijk.

Politiewoordvoerder Wendy Gehrmann laat weten dat er momenteel proeven lopen om overtreders makkelijker te kunnen bekeuren. Zo experimenteert de organisatie met een nieuwe flitscamera die appende of bellende mensen achter het stuur kan registreren.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Land van Heusden en Altena? Schrijf je hier in!

poll

Wat vind jij van de nieuwe reclamemast aan de A15 bij Gorinchem-Oost?

  • Een goed idee! Zo komen er tenminste mensen op af (7%)
  • Prima, je moet toch reclame kunnen maken (12%)
  • Slecht, 35 meter is veel te hoog (10%)
  • Erg slecht plan, het leidt alleen maar af (72%)
1517 stemmen