Volledig scherm
Gerrit de Boom van de dierenambulance Vianen en omstreken surveilleert in Oud-Alblas. © Ricardo Smit

Beloning voor gouden tip over de zwanendoders van Oud-Alblas verhoogd

In de jacht op de personen die zwanen doden in Oud-Alblas, is er nu niet 5000, maar 7500 euro tipgeld uitgeloofd. Een verontwaardigde Rotterdammer trekt de portemonnee in de hoop dat de dierenbeulen dan nog sneller gevonden worden. Hij heeft dat via de politie geregeld, zo meldt de dierenambulance Vianen en omstreken. 

Politie, de dierenambulance en de omgevingsdienst zijn volop bezig met het speuren naar dode zwanen - én de daders die tot nu toe al tientallen zwanen wisten te doden. In sommige gevallen was de borst van de dieren opgesneden. Met welk doel de dieren zijn toegetakeld - omdat ze overlast zouden veroorzaken of om ze op te eten - is een raadsel.

Intussen houden verontwaardigde inwoners van de Alblasserwaard ook hun ogen en oren open. ,,Mensen op de fiets, mensen in de auto, iedereen is alert en dat is geweldig om te zien”, zegt Gerrit de Boom van de dierenambulance. ,,Het zou zomaar kunnen dat er daardoor al anderhalve dag geen dode zwanen zijn gevonden, misschien voelen de daders zich bekeken.” 

33 dode zwanen

Enkele weken geleden begon het met de vondst van karkassen in Lexmond en in Oud-Alblas. In dat laatste dorp werden vervolgens de meeste vondsten gedaan, veelal middenin weilanden. De teller staat nu op 33 dode zwanen. De dode vogels worden in een vriezer bewaard, omdat ze nog door de politie en specialisten onderzocht moeten worden, om de doodsoorzaak vast te stellen. Bij een groot deel van de zwanen bleek al dat ze zijn beschoten.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Oud-Alblas en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland