Volledig scherm
© Google Streetview

Beroepsvaart ligt regelmatig 'stiekem' in haven

GorinchemSchepen uit de beroepsvaart meren regelmatig aan in de Vluchthaven zonder dat te melden. Drukte is het gevolg. Rijkswaterstaat vraagt een ieder die een overvolle haven aantreft, alarm te slaan.

Het is soms zo druk in de Vluchthaven in Gorinchem, dat er geen doorkomen aan is, zegt voorzitter Jos Koot van watersportvereniging De Merwede. In de haven kunnen schepen uit de beroepsvaart voor een paar uur of meerdere dagen voor anker als ze niet hoeven te varen. ,,Laatst was het zo erg, dat een van onze leden de haven niet uit kon varen voor een reparatie.''

Rijkswaterstaat, dat de taak heeft om schippers op de vingers te tikken in zulke situaties, erkent de problemen, die al langer spelen. Vorig jaar nog deed ze een oproep aan schippers om zich vooral 'braaf' te melden. ,,Onaangemelde schepen liggen vaak met voor- of achterschip buiten de ligplaatsen en veroorzaken hinder. De toegang tot de jachthaven wordt soms versperd,'' illustreert woordvoerster Leanne Holthuizen.

Onveilig
De oproep heeft nog geen effect gehad. Daarom vraagt de handhaver nu aan omwonenden en andere 'getuigen' om het te laten weten als de haven weer eens vol ligt. Als een schipper - of de watersportvereniging - hinder ondervindt, kan dat direct gemeld worden bij de verkeerspost in Dordrecht. Minder dringende meldingen kunnen bij Rijkswaterstaat gedaan worden via 0800 8002. Holthuizen: ,,We handhaven met behulp van patrouillevaartuigen en auto- en luchtsurveillances. We kunnen echter niet 24 uur per dag handhaven. We zijn mede afhankelijk van meldingen.'' Van schippers zelf, maar dus ook van andere mensen, benadrukt ze.

De watersportvereniging in de Vluchthaven kijkt ondertussen bezorgd naar de aankomende lente en de zomer. Dan gaan groepen kinderen het water van de haven op voor hun zeilles. Als het dan ook zo druk is, wordt het onveilig, vreest voorzitter Jos Koot. ,,Het is niet altijd zo druk, soms ligt er geen enkel schip. Maar er liggen er soms ook 12 of 13.'' Officieel telt de Vluchthaven nu elf ligplaatsen. Daar komen er op termijn nog vier bij. Koot: ,,Het zijn grote schepen die soms in de haven draaien. En ze hebben een dode hoek.''

Eind deze maand bespreekt de watersportvereniging de problematiek met Rijkswaterstaat.

Rivierenland