Volledig scherm
Eigenaar Hans Kramer wil op De Put honderd tot honderdvijftig chalets bouwen, naast de stacaravans van zo’n honderd recreanten. © Ricardo Smit

Besluit over arbeidsmigranten op De Put tóch pas na de zomer

Het wordt toch echt pas na de zomer duidelijk of er arbeidsmigranten mogen komen op camping De Put in Ottoland. Politieke partij Doe Mee! Molenlanden kwam donderdagavond op de valreep terug op haar voornemen om met een motie te proberen om de plannen van de nieuwe parkeigenaar te dwarsbomen.

Volgens Doe Mee!-raadslid Berend Buddingh bleek er al voor de gemeenteraadsvergadering weinig steun bij andere fracties om te bepalen dat een combinatie van het huisvesten van migranten en recreatie in de gemeente Molenlanden ‘niet gewenst’ is. Campingeigenaar Hans Kramer wil op De Put honderd tot honderdvijftig chalets voor arbeidsmigranten bouwen, naast de stacaravans van zo’n honderd recreanten. ,,Wij hebben ons standpunt uitgesproken. Dat is ook niet veranderd. Maar aan de andere kant zijn we ook niet van de kansloze moties.’’ 

Knoop doorhakken

Kramer, die De Put begin dit jaar overnam, diende begin dit jaar een aanvraag voor zijn plannen in bij de gemeente Molenlanden. Die nam echter nog geen besluit. Het college van burgemeester en wethouders wil namelijk eerst ‘algemeen beleid’ vaststellen rond de huisvesting van arbeidsmigranten, voordat het een definitieve knoop doorhakt over De Put. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad daarover dan alsnog de laatste stem.

,,We laten ons graag ook eerst informeren voordat we een afweging maken. Op dit moment ontberen we als raad simpelweg de integrale kennis’’, zei ChristenUnie-voorzitter Harry Stam over de aangepaste motie van Doe Mee!, die nu leest dat de gemeenteraad vóór 3 september wordt voorzien van ‘alle mogelijke data’ rond de huisvesting van arbeidsmigranten. Pas daarna wordt dan een besluit genomen. Dat voorstel kreeg wél steun van de gemeenteraad. 

Kramer herhaalde donderdagavond bij de raadsvergadering als inspreker nog eens dat een benodigde ‘upgrade’ van de verouderde camping enkel mogelijk is met de komst van arbeidsmigranten. ,,Het geld wat daarmee binnenkomt, kunnen we gebruiken voor de hele camping. Daar is al twintig jaar niet meer in geïnvesteerd, de infrastructuur qua water en elektra moet bijvoorbeeld compleet op de schop.’’

Het verhaal gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
,,Er is al twintig jaar niet meer geïnvesteerd in de camping.’’ © Ricardo Smit

Campinggasten

De plannen van de eigenaar stuitten eerder op verzet van vaste campinggasten, die zich verenigden in de Recreantenvereniging De Put. Donderdagavond kwamen zij tijdens een marathonzitting in de Dordtse rechtbank wel enigszins dichter bijeen. Na urenlang onderhandelen tussen advocaten en kibbelen met de kantonrechter, rolde er een compromisvoorstel uit tussen Kramer en de vereniging, die de zaak had aangespannen.

Kramer zei toe gasten die eerder zijn weigerden het door hem aangeboden jaarcontract voor een staanplaats te tekenen, alsnog een voorstel te doen dat meteen ook een overeenkomst voor 2020 betekent. ,,Met natuurlijk de intentie om het jaar daarop weer te verlengen’’, aldus zijn advocaat.

Verder spraken de partijen onder meer af dat recreanten zelf aan de slag mogen met het opknappen van afgekeurde speeltoestellen. Kramer stelt daarvoor 1.500 euro beschikbaar. Een andere voorwaarden in de voorgestelde ‘deal’ is dat de vaste gasten het verzet tegen de komst van arbeidsmigranten staken.

Het is nog wel de vraag of de achterban van de Recreantenvereniging akkoord gaat. Leden moeten in meerderheid ‘voor’ stemmen om de deal te bezegelen. Dat gebeurt binnen drie weken.

Volledig scherm
Camping De Put in Ottoland van bovenaf. © Cees van der Wal

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Ottoland en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland