Volledig scherm
Toiletpapier gebruiken hoeft niet meer bij dit toilet. © Ricardo Smit

Beurs Game On: ‘Het imago dat techniek een vuil beroep is, is achterhaald’

In de Evenementenhal in Gorinchem barstte het dinsdag van het jonge talent. Daar vond voor de zevende keer techniekbeurs Game On plaats.

,,Timmerman of zoiets. In elk geval iets met hout.’’ Wie het precies zegt, blijft onduidelijk. Hij staat met een groepje medeleerlingen in een kleine donkere escaperoom. Ze moeten op zoek naar een code door met een blacklight lamp op de muur te schijnen, batterijen in een zaklampje te stoppen, sleutels te vinden en printplaatjes goed aan te sluiten. De jongen doet niet heel enthousiast mee. Waarschijnlijk timmert hij liever een vogelhuisje.

Steeds populairder

Ook dat kan op de techniekbeurs, die wordt georganiseerd door School & Bedrijf. In twee dagen tijd (Game On is ook vandaag nog, red.) nemen 4000 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van 77 basisscholen uit de regio hun intrek in de Evenementenhal. Bedrijven en scholen presenteren er zich, allemaal hebben ze iets met bouw en techniek. Een muurtje metselen kan er, een fietsband plakken, dakpannen leggen en vanzelfsprekend ontbreekt de maritieme sector niet. ,,Het imago dat techniek een vuil beroep is, is al lang achterhaald’’, zegt Menno Alberts van Gilde Vakcollege Techniek. ,,Techniek wordt steeds populairder. Daar hebben we in de maritieme driehoek Dordrecht-Gorinchem-Werkendam heel veel aan gedaan. We bezoeken scholen, leveren complete lespakketten. Dat blijven we doen.’’

Quote

Het imago dat techniek een vuil beroep is, is al lang achter­haald

Menno Alberts, Gilde Vakcollege Techniek

Marrie de Waal van Gomarus ziet ook dat mobiliteit, transport en logistiek een grote opmars maakt. ,,Leerlingen in het tweede jaar worden al stageplekken aangeboden. Het beeld dat als je slim bent met je hoofd werkt en en als je wat minder slim bent met je handen, kantelt gelukkig. Want het is niet zo.’’

Drone

Een aantal jongens kijkt verlekkerd naar de nieuwste Peugeot 508 die staat opgesteld. Nog niet eens volledig elektrisch en met een prijskaartje van een slordige 40 mille, maar ook dit is techniek. Net als de drone, waarmee agrariërs kunnen zien hoe het met hun gewassen gaat en de zogenoemde eDNA-technologie waarmee waterschappen kunnen zien of er in de buurt muskusratten zitten.

De ambulance die er staat, lijkt een vreemde eend in de bijt te midden van de stekkers, snoertjes, beeldschermen en iPads. Lijkt, want een volledig automatische AED is het toppunt van technologie. En ook de robotkat is dat, het robotkussen ook. Dat beweegt en kan mensen met een verstandelijke beperking die slecht slapen hulp bieden. Hun ademhaling wordt rustiger. De leerlingen luisteren aandachtig.

Geföhnd

Hilarisch wordt het wanneer ze een demonstratie krijgen van het nieuwste van het nieuwste op het gebied van sanitair. Een toiletpot die de stank van de grote boodschap opzuigt en de lucht met een koolstoffilter zuivert. Daarnaast een toiletpot van zo’n 3000 euro. Wie naar het toilet gaat, ziet lampjes oplichten en de bril automatisch omhoog gaan. Na afloop wordt de boel schoon gespoeld en geföhnd. ,,Als we allemaal zo’n toilet hebben, dan scheelt dat per dag 22.000 kilometer aan toiletpapier’’, horen de leerlingen zeggen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen