Volledig scherm
Het Belastingkantoor in Gorinchem. © Cor de Kock

Bewoners vrezen komst vluchtelingen

VideoInwoners van de Gorcumse Gildenwijk maken zich zorgen over de komst van vluchtelingen naar het belastingkantoor. 'Middenin een wijk. Moeten we dat willen?'

Op 3600 adressen viel dinsdagavond een brief in de bus met de mededeling dat het voormalig kantoor van de Belastingdienst de enige geschikte opvanglocatie is in Gorinchem. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil er maximaal 300 vluchtelingen huisvesten voor 6 tot 24 maanden.

,,Ik vind dat mensen geholpen moeten worden, maar hier? Middenin een woonwijk, tussen scholen. Tricky vind ik het," zegt Lucie Jakobsen. ,,Ik ben vooral bang voor de reactie in de wijk. Je hoort en ziet zo veel in de media, bijvoorbeeld centra die in brand worden gestoken. Daar zit ik niet op te wachten, want ik woon er wel tegenover." Ook andere buurtbewoners reageren bezorgd. ,,Vluchtelingen helpen is goed, maar niet hier. Je weet niet wie je binnen haalt," aldus mevrouw Carnemolla. Een ongeruste buurtbewoner vult aan: ,,Ik vind het gewoon gevaarlijk. Wat moeten ze hier de hele dag doen? Wat als ze zich vervelen? Gaan ze dan ook ruzie maken of kinderen lastigvallen?"

Emoties
Inwoners van de Gorcumse Lingewijk kunnen zich verplaatsen in de emoties die nu oplaaien in de Gildenwijk. Zij kregen dinsdagavond ook een brief van de gemeente, maar daarin stond de mededeling dat het Wellantcollege aan de IJsbaan definitief uit beeld is als opvanglocatie. ,,De opluchting is groot," zegt Ruud van Es van de actiegroep Lingewijk-Gorinchem. ,,Wethouder Eva Dansen belde me om te vertellen dat er geen opvang in de school zou komen. Ik heb tot twee keer toe gevraagd of dat écht waar was."

Van Es vindt dat Gorinchem gebrekkig heeft gecommuniceerd. ,,Zeg maar gewoon niet! Dat wil ik ze daar in het stadhuis wel meegegeven: zorg dat je de vragen kunt beantwoorden die inwoners van de Gildenwijk zullen hebben. Schep duidelijkheid. Natuurlijk ben ik blij dat er geen opvang in de Lingewijk komt. Maar het belastingkantoor in de Gildenwijk is net zo min geschikt. Er zijn al mensen die mij om steun hebben gevraagd. Die wil ik ze zeker geven."

In AD/Rivierenland: Krakers in Belastingkantoor willen duidelijkheid


Bekijk hieronder het interieur van het Belastingkantoor in Gorinchem