Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Bezoekers willen met petitie Feestpaleis De Drie Vuisten open houden

Bezoekers van Feestpaleis De Drie Vuisten in Gorinchem zamelen via petities.nl handtekeningen in om de zaak aan de Parallelweg open te houden. De exploitanten kregen begin deze week te horen dat de gemeente overweegt hun zaak te sluiten.

Reden voor de op handen zijnde sluiting is het ontbreken van de exploitatie- en drank- en horecavergunningen. De loods waarin De Drie Vuisten is gevestigd, blijkt bovendien zonder toestemming gebouwd. Dat ontdekten ambtenaren van de gemeente Gorinchem en de Belastingdienst zaterdagavond tijdens een integrale controle.

Bezoekers begrijpen er niets van, zo blijkt uit de reacties op de Facebook. ,,Het is er altijd zo gezellig. Ik hoop echt dat het goed afloopt’’, is een veelgehoord geluid. Tegelijkertijd wijzen anderen erop dat het niet eerlijk is ten opzichte van andere horecaondernemers. ,,Die betalen zich suf aan belastingen.’’

Zoeken naar oplossing

Via een petitie roepen ze op om De Drie Vuisten niet te sluiten en samen met de eigenaren te zoeken naar een oplossing. Temeer omdat de gemeente niet eerder ingreep, terwijl er al jaren feesten worden gegeven. Zo’n vijfhonderd mensen hadden vrijdagmiddag de petitie ondertekend .

Volgens burgemeester Reinie Melissant is de gemeente wettelijk verplicht te handhaven. ,,Zelfs wanneer dit de voorbije jaren niet is gebeurd. Dat we nu optreden is het gevolg van het nieuwe handhavings- en toezichtsbeleid dat door de raad is vastgesteld’’, licht ze toe.

Geen horeca

Alsnog een bouwvergunning afgeven voor de loods is volgens haar niet mogelijk omdat het huidige bestemmingsplan horeca niet toestaat. Dat deze al jaren als kroeg wordt gebruikt, is geen reden om het alsnog toe te staan. Het bouwovergangsrecht werkt namelijk alleen andersom: het zorgt ervoor dat gebouwen niet onmiddellijk hun oorspronkelijke bestemming verliezen wanneer het bestemmingsplan wordt gewijzigd.

De exploitanten hebben veertien dagen de tijd gekregen om te reageren op mogelijke sluiting. Melissant kondigde al aan dat er meer controles gaan volgen in de stad.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

 1. Met de bevrijding van het zuiden begon in Dordrecht de oorlog pas echt
  PREMIUM
  LONGREAD | 75 jaar bevrijding

  Met de bevrijding van het zuiden begon in Dordrecht de oorlog pas echt

  Na de bevrijding van West-Brabant, begin november 1944, scheidt alleen het Hollandsch Diep de geallieerden nog van Dordrecht. Maar aan beide kanten van de door de Duitsers opgeblazen Moerdijkbruggen is de oorlogsellende nog lang niet voorbij. In het zuiden is zoveel kapot dat er weinig te vieren valt, in het noorden moet de hongerwinter nog beginnen en laat de bezetter voelen dat ie nog niet verslagen is.

Rivierenland

Poll

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

Het is een goed idee om de snelheid rond Gorinchem te verlagen naar 100

 • Mee eens (57%)
 • Niet mee eens (43%)
1652 stemmen