'Bij bierbrouwen komt meer kijken dan proeven alleen'

VideoGorcumers Han Berendsen en Robert Links presenteren op Koningsdag de eerste biertjes van Stadsbrouwerij Dukes.

Na een jaar van experimenteren durven ze het aan: bezoekers van de Hip & Happy Market op de Kriekenmarkt, het foodplein tijdens Koningsdag, kunnen hun ambachtelijk gebrouwen product proeven. ,,Maar we hebben al de nodige vrijwilligers onze biertjes voorgezet hoor...''  

Links wipt de kroon van een flesje en schenkt het bier langzaam in een glas. Ondertussen kijkt hij hoe de schuimkraag zich langzaam vormt. Hij hoeft het niet eens te zeggen dat hij trots is op het door hem en Berendsen gebrouwen bier, hij straalt het uit. Berendsen lacht: ,,Ja, mooi hè! We zijn er ook echt heel blij mee.''  

De twee kennen elkaar een jaar of acht. Hun vriendschap ontstond in het café van sporthal De Oosterbliek. Berendsen stond achter de bar en Links dronk er een biertje, maar al snel gingen de twee samen squashen.  

Jaren 30
,,Op de baan is het idee ontstaan om bier te gaan brouwen. Het werd snel een serieus plan'', vertelt Berendsen. ,,De laatste stadsbrouwerij in Gorinchem sloot in de jaren 30 haar deuren. Terwijl er heel vroeger veel brouwerijen in onze stad zaten. We hebben meteen geïnvesteerd in goed materiaal en zijn aan de slag gegaan.''

Quote

Door de euforie dat het gelukt was, smaakte ons eerste biertje geweldig.

Robert Links

Als eigenaar van café Dukes heeft hij al jaren aan horeca-ervaring. Zijn zaak is de thuisbasis van de brouwerij. Links is nieuw in het vak. Van huis uit is hij financieel adviseur. ,,Maar ik ben ook een echte Bourgondiër: ik hou van lekker eten en drinken. Niet onbelangrijk als je een bier gaat brouwen. Alleen komt er veel meer bij kijken dan proeven alleen. Voordat je dat kunt doen, heb je al een heel proces achter de rug.''  

Het bier van Dukes wordt vanaf de basis gebrouwen. ,,We gebruiken dus geen extract dat je in de groothandel kunt kopen. We beginnen helemaal vanuit het niets met hop, mout, gist en water'', vertelt Links.  

De twee volgden een cursus bierbrouwen en lazen heel veel over bier, receptuur en brouwerijen. Boeken, maar ook op internet vonden ze inspiratie. En ze gingen op bezoek bij collega-brouwers. ,,Kijken, proeven en vooral ook praten. Ervaringen uitwisselen. De meesten doen er niet moeilijk over. Temeer omdat we niet de ambitie hebben een grote brouwerij te worden. Dukes bier drink en koop je in Gorinchem'', zegt Berendsen.  

De Gorcumse brouwers hebben nu zes bieren in hun assortiment: weizen, dunkelweizen, blond, dubbel, tripel en amber. De receptuur hebben ze zelf ontwikkeld. Die wordt nauwkeurig bijgehouden in een brouwboek. Want elk succesvol bier moet bij een volgend brouwsel hetzelfde proeven en ruiken als het voorgaande.  

Euforie  
,,Ons allereerste biertje vonden we geweldig'', zegt Links. ,,En vrienden en bekenden ook. Maar achteraf bezien was het helemaal niet zo goed. Vooral door de euforie dat het gelukt was, smaakte het waarschijnlijk beter. Naarmate je meer leert, word je ook een stuk kritischer.''  

Een ondeugend kijkende graaf met een korenaar in zijn mond moet het Dukes bier helpen verkopen. Via een van de stamgasten van het café kwamen Berendsen en Links in contact met de illustrator. Die kreeg de vrije hand voor het ontwerp van een logo.

Dat siert nu niet alleen de flesjes, maar inmiddels ook het Volkswagenbusje uit 1972 dat Berendsen al tien jaar in zijn eigen garage had staan. ,,Dat wilde ik ooit restaureren'', vertelt hij. ,,Het is nu de bus voor onze brouwerij geworden. Volledig met de hand beschil-derd. Ook weer door echte vakmensen.''  

Hip & Happy Market, Kriekenmarkt, Koningsdag (27 april) 10.00-17.00 uur.

poll

De mooiste naam voor de fusiegemeente Molenwaard - Giessenlanden is...

  • De Waard (14%)
  • Groene Waard (30%)
  • Molenlanden (55%)
1607 stemmen