Volledig scherm
© Waterschap Rivierenland

Boeren krijgen subsidie voor waterbesparing

Het waterschap Rivierenland geeft boeren vanaf vandaag de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor waterbesparende maatregelen. Het gaat om 25 tot 40 procent van de investeringskosten, met een maximale vergoeding van 35.000 euro.

De afgelopen zomer werd er een beregeningsverbod ingesteld voor agrarische bedrijven. Dat was een noodmaatregel en in de toekomst wil het waterschap voorkomen dat deze vaker ingezet moet worden bij droogte. Maar juist vanwege de klimaatverandering en de extremen in neerslag en temperatuur verwacht het waterschap dat dit in de toekomst meer nodig zal zijn.

Voor agrariërs vormen droge perioden een flink risico. Waterbesparende maatregelen kunnen voorkomen dat de droogteschade te groot wordt als het waterschap een beregeningsverbod instelt.

Irrigatie

Agrarische bedrijven kunnen water besparen door bijvoorbeeld druppelirrigatie aan te leggen, of voorzieningen voor wateropslag te maken. De kosten die ze hiervoor maken, kunnen ze nu gedeeltelijk terugvragen met de subsidieregeling. Hoeveel subsidie de boeren krijgen, is afhankelijk van de mate van waterbesparing en innovativiteit.

Boerenbedrijven ten zuiden van de rivier de Waal konden vorig jaar oktober al subsidie krijgen voor dit soort vernieuwingen. Nu komen de bedrijven ten noorden van de rivier, van Nieuw-Lekkerland tot aan Culemborg, daar ook voor in aanmerking.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rivierenland en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland