De plek waar de brede school moet komen.
Volledig scherm
De plek waar de brede school moet komen. © Google

Bouw van brede school in Spijk uitgesteld na besluit Raad van State

De brede school in een woonwijk in Spijk mag er gewoon komen, maar één van de vier buurtbewoners die naar de rechter stapte uit angst voor overlast heeft volgens de Raad van State wel gelijk. De gemeente West Betuwe moet voordat de heipalen de grond in gaan eerst nog eens goed kijken of de school niet te dicht bij diens achtertuin komt.

De nieuwe brede school achter het dorpshuis aan de Spijkse Kweldijk wordt straks de thuisbasis van basisschool De Hoeksteen. Ook komt er een peuterspeelzaal en komen er woningen. Door handig te bouwen kan het pand in de verre toekomst transformeren tot een appartementencomplex. Mocht dat ooit nodig zijn. 

De bewoners van vier omliggende huizen zien een brede school in hun woonwijk niet zitten. Zij hebben nu een mooi vrij uitzicht, maar dat zien ze dan verdwijnen. Ook komt er een geluidswal die veel licht wegneemt. Verder vrezen ze geluidsoverlast en vinden ze dat het gebouw niet bij de omgeving past. Met die argumenten stapten ze naar de Raad van State.

Het verhaal gaat onder de afbeelding verder.

Een artist impression van de brede school in Spijk.
Volledig scherm
Een artist impression van de brede school in Spijk. © Gemeente West Betuwe

Achtertuin

Die argumenten veegde de Raad van State woensdag van tafel: de klachten van drie van de vier omwonenden zijn ongegrond. Eén bewoner heeft volgens de rechters wel een punt, namelijk met het feit dat zijn of haar achtertuin te dicht bij de school ligt. Tien meter moet er minimaal tussen de achtertuin en de school liggen, dat is nu niet het geval. 

In de tuin zou in theorie een mantelzorgwoning neergezet mogen worden, en de bewoner van zo’n hypothetisch huis heeft dan volgens de wet te veel geluidsoverlast. Dat er nu geen mantelzorgwoning staat en dat daar ook geen plannen voor zijn, doet daar niets aan af. Het moet, wettelijk gezien, mogelijk blijven.

De gemeente West Betuwe moet nu met de niet-bestaande mantelzorgwoning in het achterhoofd nagaan of het woongenot niet alsnog ‘onaanvaardbaar wordt aangetast’ volgens de wet en met een aangepast plan komen, in ieder geval voor het betreffende gedeelte. Binnen 20 weken moet West Betuwe dit plan publiceren, daarna komt de Raad van State met een definitieve uitspraak en dan pas mag er begonnen worden met bouwen.

Rivierenland

Poll

Het veiligheidsgevoel op het parkeerterrein Buiten de Waterpoort kan worden vergroot door camera's te plaatsen

  • Ja, mee eens (68%)
  • Nee, camera's zijn niet de oplossing (32%)
527 stemmen