Volledig scherm
Mieke Bats rijdt elke dag even om zodat ze de kerk in aanbouw kan zien. © Astrid Pel

Bouw van groot Leerdams kerkgebouw met 750 plaatsen vordert gestaag

In Leerdam verrijst een flink kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Nederland. De kerk krijgt 750 zitplaatsen en enkele zalen voor de catechisatie, het lesgeven.

Kerkgangers van deze 'vrij zware' kerkelijke gemeente kerken nu in een gebouw aan de Leerdamse Nieuwstraat, waar vooral het gebrek aan zalen en parkeerplaatsen een doorn in het oog is van bewoners en kerkgangers. Bij het nieuwe gebouw tussen de Molenlaan en de Dobbenstraat worden 114 parkeerplekken voor kerkgangers aangelegd.

Het perceel aan de Molenlaan 1 werd in 2013 al aangekocht. De oude school op die plek werd gesloopt. Buurtbewoners hadden afgedwongen dat er geen klokken in de toren zouden komen. Het wordt een 'stille kerk'. Wel komen er wijzerplaten op de toren.

Aanwinst

Johan Benschop houdt als voorzitter van de bouwcommissie de vinger aan de pols tijdens de bouw en communiceert door middel van brieven met de omwonenden. Dat bevestigt een bewoner van de Dobbenstraat die zijn hond aan het uitlaten is. Zijn huis ligt pal naast de kerk. ,,Het wordt vast heel mooi’’, zegt hij en heeft veel lof over de manier waarop hij op de hoogte is gehouden van de bouw. 

Ook Jaco van Walsem ziet vanuit zijn slaapkamer het gebouw steeds hoger worden. Hij is predikant bij de Christelijke Gereformeerde Kerk in Leerdam, een andere kerkgemeenschap. Hij zegt: ,,Dit is een aanwinst voor de wijk. Ik vind het ook wel opvallend dat in een tijd dat zoveel kerken gesloten worden deze kerk klaarblijkelijk zoveel leden heeft.’’ Als een van de weinige kerkgenootschappen kent de Gereformeerde Gemeente in Nederland nog een groei in ledenaantal, ongeveer 24.500 leden in totaal nu.

De Leerdamse Mieke Bats bekijkt elke dag op de fiets de vorderingen. ,,Heel speciaal dat in deze tijd een kerk wordt gebouwd en erg mooi dat het geen saai, vierkant gebouw wordt, maar echt een leuke kerk’’, vertelt ze. Johan Benschop licht vast een tipje van de sluier op over het bereiken van het hoogste punt: ,,De torenspits wordt afgebouwd op de grond en begin mei naar boven gehesen.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Leerdam en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland