Volledig scherm
Het terrein in Spijk waar de tweede golfbaan moet komen. © Cor de Kock

Bouwterrein bij Spijk raakt steeds verder vervuild

De grond op het bouwterrein in Spijk, waar aannemer Sent One bezig is met de aanleg van een tweede golfbaan van The Dutch, raakt steeds verder vervuild. Dat meldt de gemeente West Betuwe op basis van metingen. De werkzaamheden liggen al sinds maart vorig jaar stil.

In de bodem en het water zitten diverse metalen en het grondwater heeft een te hoge pH-waarde, zo blijkt uit recent onderzoek. ,,De kwaliteit is verslechterd sinds de vorige metingen.” Ondanks dat dit schadelijk is voor mens, dier en natuur, blijft het risico klein, benadrukt de gemeente. 

Om de vervuiling zoveel mogelijk ongedaan te maken en nieuwe verontreiniging te voorkomen, moeten de eigenaar - golfbaan The Dutch - en de aannemer maatregelen nemen. Zo is de aannemer bezig met het aanleggen van een opvangbassin voor regenwater op het terrein, om zo te zorgen dat water niet in de sloten of bodem terecht komt na eerst in aanraking met de vervuilde grond te zijn gekomen. Uit de metingen blijkt dat het water binnen enkele uren verontreinigd raakt.

Definitieve oplossing

De rest van de maatregelen tegen de vervuiling blijven van kracht, zegt de gemeente. Daarnaast moet er een definitieve oplossing komen: ,,De eigenaar en aannemer moeten een duidelijk plan maken voor het saneren van de bodem.” 

In oktober legde West Betuwe al een dwangsom op om de partijen te dwingen de grond schoon te maken. De Raad van State oordeelde dat het werk terecht stil is gelegd: ondanks dat Sent One en The Dutch zeggen aan alle regels voldaan te hebben, bleek dat de aannemer vervuilende staalslakken gebruikte volgens een verouderde instructie. Die werden gebruikt als vulling voor de aanleg van de geluidswal rond de golfbaan. Hoewel dat is toegestaan, zou de aannemer ze niet op de juiste manier hebben gebruikt.

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen