De brand aan de Schrank in Hardinxveld.
Volledig scherm
De brand aan de Schrank in Hardinxveld. © Fotopersburo Busink

Brandweer: blijf weg bij grote brand Hardinxveld

UPDATEAan de Schrank in Hardinxveld-Giessendam woedde op oudejaarsavond een grote brand in een bedrijfspand. Dat lokt veel bekijks. De brandweer is aan het nablussen en roept iedereen nog eens op om weg te blijven. Niet alleen vanwege de rook- en stankoverlast. ‘Dan kunnen hulpdiensten beter hun werk doen.’

De brand, die op oudejaarsavond rond 20.00 uur uitbrak en rond half tien onder controle was, woedde in één loods, die deel uitmaakt van een groter pand waar meerdere bedrijven huizen. Er is opgeschaald naar ‘grote brand’ en er is een hoogwerker ingezet. Er waren geen mensen in het gebouw aanwezig toen de brand uitbrak. Wat het vuur precies veroorzaakt heeft, is nog onduidelijk. 

Veel rook

De brand veroorzaakt enorme rookwolken. Rond 21.00 uur is een meetploeg ter plaatse gekomen om te controleren of en in welke mate er gevaarlijke stoffen vrijkomen. De uitslag is nog niet bekend. De brandweer waarschuwt iedereen dat rook inademen hoe dan ook ongezond is en adviseert mensen die last hebben van de rook de ramen en deuren dicht te houden. Eerder vanavond riep de brandweer omwonenden al op om de hulpdiensten de ruimte te geven bij het blussen.

Kerk

De brandweer heeft weten te voorkomen dat het vuur oversloeg naar een naastgelegen bedrijf. Bewoners van een aantal huizen in de buurt zijn uit voorzorg geëvacueerd. Aanvankelijk leek het erop dat ze naar huis konden, maar, zo bleek rond 22.00 uur, de schade is dusdanig dat ze de nacht elders moeten doorbrengen.

De eigenaar van het pand zat in de kerk toen hij gealarmeerd werd over de brand. ,,Mijn man en zwager zijn er meteen op af gegaan, maar durfden bij aankomst de deur niet te openen, de brand was toen al te hevig", verhaalt zijn vrouw, Marjolijn Reinders. ,,Het is verschrikkelijk.”

Rivierenland