Volledig scherm
Het klinkerpad bij het viaduct onder de A27 richting Meerkerk. © Google Streetview

Breedte verkeerd ingeschat: wandelpad langs Meerkerk wordt anderhalf keer zo duur

Het wandelpad dat langs de A27 bij Meerkerk moet komen, wordt een stuk duurder dan vooraf bedacht. Dat schrijft burgemeester Jan Pieter Lokker aan de gemeenteraad. Voor het pad is 90.000 euro beschikbaar, maar er is 140.000 euro nodig. 

Langs de Parallelweg in Meerkerk, ter hoogte van het fietsviaduct bij de Prinses Marijkeweg, ligt nu een klinkerpad van zo'n 600 meter. Daarna stopt het wandelpad en gaat het over in grasland. Burgemeester Lokker: ,,Het idee is om het wandelpad na de brug over de Kerkwetering door te trekken en te verbinden met de aanwezige paden. De lengte van dit pad is circa 350 meter.’’

De gemeenteraad van destijds Zederik maakte 90.000 euro vrij voor de realisatie van een wandelpad dat voor iedereen toegankelijk moet zijn. Maar dat is niet genoeg, bleek bij de 'technische uitwerking’ van de plannen. Dat komt onder meer omdat het pad deels overgroeid is en daardoor de breedte verkeerd werd ingeschat. Er is 50.000 euro extra nodig om het pad alsnog aan te leggen op een manier dat het voor iedereen toegankelijk is. 

Verbreding A27

In totaal wordt er 140.000 euro uitgetrokken. De gemeente wil dit jaar beginnen met de aanleg van een half verhard pad, waarvoor de eerste 90.000 euro nodig is. Pas na 2023 wordt het pad voor 50.000 euro afgemaakt en voor iedereen toegankelijk. Reden om daar pas dan mee te beginnen, is de verbreding van de A27 in 2023. ,,Wanneer nu wordt gekozen om een voor iedereen toegankelijk wandelpad aan te leggen, betekent dit dat dit pad na gereedkomen van de werkzaamheden aan de A27 dient te worden hersteld.’’ Die herstelkosten bedragen dan ongeveer een ton. 

Lokker benadrukt dat wandelen en fietsen ‘belangrijke activiteiten zijn voor ontspanning en recreatie’. ,,Goede basisvoorzieningen zoals het vernieuwen en verbeteren van fiets- en wandelpaden is één van de ambities van Vijfheerenlanden.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Meerkerk en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland