Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Burgemeester Gorinchem overweegt maatregelen vanwege tekort aan agenten

Minder wijkagenten op straat, camera’s in plaats van politietoezicht en een stop op het aantal evenementen in de zomer. Die maatregelen overweegt de Gorcumse burgemeester te nemen om het grote tekort aan agenten in de stad en de regio het hoofd te bieden.

Het Rotterdamse politiekorps, waar de eenheden in Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden ook onder vallen, is sinds 2016 met minstens vijfhonderd man gekrompen. Dit komt omdat ze - onder meer na de moord op advocaat Derk Wiersum - agenten moet uitlenen voor de beveiliging van bedreigde advocaten, rechters, officieren van justitie, journalisten en politici. In totaal wordt momenteel zo’n 50 fte van de eenheid ingezet voor landelijke beveiliging.

Andere reden voor de terugloop van de inzetbaarheid is dat ervaren agenten veel tijd kwijt zijn aan het begeleiden van aspirant-agenten. Het korps is vergrijsd, de komende jaren gaan er veel oude agenten uit, maar jongeren moeten wel ingewerkt worden. Dat levert naar schatting tot 2020 een tekort op.

Om dat het hoofd te bieden, hebben de burgemeesters in deze regio samen afgesproken een aantal maatregelen te nemen. Zo willen de burgemeesters wijkagenten een deel van hun tijd (maximaal 20 procent) in gaan zetten voor bijvoorbeeld noodhulp. Daarnaast hebben de burgemeesters afgesproken om bij evenementen en voetbalwedstrijden te kijken of er 20 procent minder politie kan worden ingezet. Ook komt er een evenementenstop: tussen 18 april en 7 september 2020 zullen nieuwe feesten waarvoor politie-inzet nodig is, mogelijk geen vergunning krijgen.

Geen onverantwoorde risico's 

Evenementen in Gorinchem zullen waar mogelijk gewoon doorgaan komende zomer, benadrukt burgemeester Melissant. ,,Mits tijdig aangemeld.’’ Volgens haar blijft de politie-inzet ‘maatwerk’. Ze benadrukt dat er geen onverantwoorde risico’s zullen worden genomen.

,,Samen met de teamchef in Gorinchem gaan we kijken of wij door slimme oplossingen de aanwezige politiecapaciteit beter kunnen benutten. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de inzet van camera’s in uitgaansgebieden.’’

Melissant benadrukt ‘veel respect en waardering’ te hebben voor de politiemensen. ,,Ondanks de hoge werkdruk wordt alles op alles gezet om ervoor te zorgen dat we met elkaar kunnen leven in een veilige omgeving. Dag in, dag uit doet onze politie fantastisch werk.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland