Volledig scherm
In de eerste uren van 2019 verwisselde een groepje inwoners van Zederik meer dan tien spiksplinternieuwe borden van gemeente Vijfheerenlanden in Zederik en Leerdam als stil protest tegen de overgang naar de provincie Utrecht. © Pel Astrid © Astrid Pel

Burgemeester Vijfheerenlanden wil in gesprek na ‘bordenprotest’

,,De borden-actie is een helder signaal van onze bewoners en we gaan daarover graag in gesprek.’’ Deze uitnodiging komt van waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker van Vijfheerenlanden naar aanleiding van het protest tegen de provincie Utrecht in Zederik en Leerdam.

Het plaatsen van borden met de naam ‘Hogeheerenlanden’ in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden tijdens de Nieuwjaarsnacht, is niet onopgemerkt gebleven. Met deze actie is nog eens benadrukt dat inwoners van vooral Ameide en de andere zes kernen van voormalig Zederik en van Leerdam, niet blij zijn met het feit dat hun stad of dorp nu in Utrecht ligt. Het besluit is volgens hun uitgevoerd door de ‘Hoge Heren’ zonder de inwoners om een mening te vragen.

Floor Vermeulen, gedeputeerde namens de VVD in Zuid-Holland zette een relativerende, provinciale visie op Twitter: ‘Het blijven Hollandse steden en dorpen, die vanaf vandaag in de provincie Utrecht liggen.’

GroenLinks Vijfheerenlanden reageerde hierop met een dikke knipoog: ‘Een goed Nieuwjaar vanuit Hogeheerenlanden’, en plaatste een foto van een Hogeheerenlanden-bord bij de stad Ameide.

Hoe de gesprekken met ‘boze inwoners’ vorm gaan krijgen, is vooralsnog niet bekend.

Volledig scherm
De borden staan in alle dorpen en steden van voormalig Zederik en Leerdam. © GroenLinks Vijfheerenlanden

Fusie

Sinds 1 januari is de fusie van Leerdam, Zederik en Vianen tot Vijfheerenlanden een feit. Het college bestaat uit: CDA, ChristenUnie, VVD, D66 en PvdA. De oppositiepartijen zijn: SGP, VHL Lokaal, GroenLinks en Lokaal Alert. Vijfheerenlanden is de meest zuidelijke gemeente van de provincie Utrecht. Vianen ging in 2001 al van Zuid-Holland naar Utrecht.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland