Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Burgemeester West Betuwe tegen ouders: ‘Ellende vuurwerk ís geen traditie’

Oogluikend toestaan dat je kind met vuurwerk schade aanricht? Dat moet afgelopen zijn, zegt burgemeester Servaas Stoop van West Betuwe tegen ouders uit zijn gemeente. 

Bij brandstichting, vernielingen en vuurwerkoverlast in een gemeente blijken meestal lokale jongeren betrokken te zijn, schrijft hij in een eerder deze week aangekondigde brief aan ouders. ‘Ze genieten kennelijk van media-aandacht en het kat-en-muisspel met de politie en de brandweer. Soms zien ouderen het oogluikend toe en beschouwen het als een soort traditie ‘wat toch moet kunnen.’ De gevolgen zijn vaak ernstiger dan op het eerste gezicht lijkt, schrijft hij. 

Belang van de kinderen

Niet alleen wat veiligheid betreft, ook de kosten van vernielingen zijn ieder jaar fors. ‘Geld dat we liever voor andere doelen inzetten.’ Je kind in de gaten houden, is zijn dringende advies. ‘Weet wat ze doen, wanneer ze er met vriendjes op uittrekken. Let op afwijkend en stiekem gedrag. Vraag en vraag door, geef aan wat niet door de beugel kan. Dat is in het belang van uw woonomgeving, uw kinderen en uzelf.’

Vandaag en volgende week dinsdag gaan opsporingsambtenaren van de gemeente langs basisscholen om leerlingen te wijzen op de gevaren. Leerlingen uit groep 8 krijgen de brief mee voor hun ouders, maar ook een informatiepakket met tips over veilig omgaan met vuurwerk.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit West Betuwe en omstreken? Schrijf je hier in! 

Rivierenland