Volledig scherm
Het Canadese BC Ferries heeft bij Damen Shipyards vier nieuwe veerboten besteld. © Damen Shipyards Group

Canadees bedrijf bestelt nieuwe schepen bij Damen nog voordat eerste in de vaart zijn

De eerste veren komen de volgende maand pas aan, maar het Canadese BC Ferries heeft bij Damen Shipyards Group in Gorinchem nu al vier nieuwe hybride veren besteld. De schepen kunnen volledig elektrisch varen, maar totdat het veerbedrijf voldoende laadcapaciteit heeft, varen de schepen op diesel met een lage zwaveluitstoot.

Het veerbedrijf kocht in 2017 de eerste twee autoveren bij de Gorcumse scheepsbouwer. BC Ferries gaat de schepen volgend jaar inzetten. Ze zijn momenteel onderweg in een speciaal transportschip van Damen en worden volgende maand in Canada verwacht. 

Alle veren zijn 81 meter lang. Aan boord is ruimte voor 47 voertuigen. Het aantal passagiers en bemanning ligt tussen de 300 en 450 personen, afhankelijk van de indeling van het schip.

Vancouver 

De vloot vaart tussen de stad Vancouver en Vancouver Island. Damen sleepte de order voor de vier schepen, die ruim een jaar geleden werd uitgezet, in de wacht om de scheepsbouwer snel kan leveren. Leo Postma, salesmanager bij Damen: ,,Ook het feit dat we de eerste twee schepen voor BC Ferries ontwierpen én binnen de afgesproken contracttijd leveren, speelden een rol.’’

Het veerbedrijf kiest er bovendien voor om zijn vloot op te bouwen uit zoveel mogelijk identieke schepen. ,,Wanneer deze op andere routes worden ingezet de bemanning bekend is met de vaartuigen’’, zo motiveert BC Ferries die keuze. De nieuwe schepen gaan medio 2022 in de vaart. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland