Volledig scherm
Op het fietspad tussen Boven-Hardinxveld en Avelingen liggen twee 'biggenruggen'. © CDA Hardinxveld-GIessendam

CDA Hardinxveld pleit voor weghalen van ‘biggenruggen’ op Rivierdijk

De veiligheid voor fietsers op het fietspad aan de Rivierdijk tussen Boven-Hardinxveld en Avelingen laat te wensen over. Dat stelt de Hardinxveldse CDA-fractie.

In november werden op het pad zogenoemde ‘biggenruggen’ - een soort betonnen bielzen met een ronde bovenkant - geplaatst. ,,Dit ter voorkoming dat auto's over het fietspad naar een aanliggend bedrijf rijden. De ervaring leert dat er toch auto's doorheen rijden of vlak ervoor half op het fietspad parkeren’’, stelt het CDA, dat schriftelijke vragen heeft gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de ontstane situatie. 

,,De biggenruggen dragen niet bij aan het beoogde doel. Sterker nog: ze dragen niet bij aan de fietsveiligheid. Dergelijke stenen kunnen onnodige valpartijen veroorzaken.’’

Gevaarlijke situatie

Het CDA wil nu van het college weten waarom de biggenruggen zijn geplaatst en waarom er geen waarschuwingsborden staan op het fietspad. Ook verwijst de fractie naar een recent rapport over de fietsveiligheid in de gemeente Hardinxveld-Giessendam. 

Eind vorig jaar constateerde de Fietsersbond Drechtsteden dat biggenruggen ‘her en der gestrooid zijn’. In het rapport adviseerde het die ‘ernstig gevaarlijke situatie’ per direct te verbeteren. ,,Bij een ongeluk wordt dit een dure zaak voor de gemeente’’, luidde destijds de conclusie van de bond.

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen