Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

CDA in Gorinchem wil rookverbod op straat

Rookvrije zones in de straten van Gorinchem moeten serieus overwogen worden. Dat vindt de CDA-fractie in Gorinchem. 

In navolging van Rotterdam en Groningen wil de partij dat ook Gorinchem bekijkt of de gemeentelijke regels (apv) zodanig kunnen worden aangepast, dat het in ieder geval in sommige delen van de stad verboden is een sigaret te roken op straat. 

,,Dicht bij huis zien we dergelijke initiatieven ook al ontstaan, zoals bij verschillende sportverenigingen (bijvoorbeeld Typhoon en Rapid) en scholen die al rookvrij zijn'', schrijft Janneke van Oversteeg namens de partij.

Van het college wil het CDA nu weten of het weren van sigaretten op bepaalde plaatsen haalbaar is, zo niet, dan is het ontmoedigen van roken in openbare ruimten ook een optie volgens de partij. De fractie wil ook weten hoe 'Gorinchem' tegen de antirookinitiatieven van sportclubs aankijkt. Bij diverse sportverenigingen geldt nu een rookverbod.

Roken wordt volgens de partij 'steeds minder normaal gevonden'. Bovendien zijn de lokale regels aan vernieuwing toe, redeneert Oversteeg.

Rookvrij

Groningen is de eerste Nederlandse stad die gedeeltelijk rookvrij wordt door het instellen van rookvrije zones in de publieke ruimte. Het gaat om tientallen straten, stoepen en bushaltes. De plekken grenzen aan ziekenhuizen, scholen, theaters, kinderdagverblijven en speeltuinen die al rookvrij zijn. 

Behalve Gorinchem zijn er meer steden die het invoeren van rookvrije zones nu overwegen. Ook in Utrecht gaan stemmen op om rookvrije zones in stellen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland

Poll

Qbuzz wil reizigers laten betalen voor het meenemen van de fiets in de spits op de MerwedeLingelijn

  • Ja, goed idee (27%)
  • Nee, niet doen (73%)
2208 stemmen