Volledig scherm
Met de tuincoach moeten natte voeten voorkomen worden. Foto ter illustratie. © Bert Jansen

CDA: Tuincoach als oplossing voor wateroverlast

Er moet een tuincoach komen om wateroverlast in de gemeente Werkendam aan te pakken, vindt CDA Altena. ,,Mensen missen de kennis, maar met wat kleine aanpassingen kan veel overlast voorkomen worden", aldus raadslid Otto van Breugel.

In een brief aan het college van Werkendam stelt Van Breugel voor om een expert aan te stellen bij wie inwoners terecht kunnen met vragen over tuininrichting. Hij stelt dat het beter is om tuinbezitters goede voorlichting te geven dan hen te straffen wanneer hun tuin te veel betegeld is.

,,Wanneer burgers hun tuin willen aanpassen kunnen ze gratis deze tuincoach inhuren die advies geeft hoe deze het best vergroend kan worden. Ook geeft deze tuincoach mensen die niet weten wat te doen bij wateroverlast, advies hoe en waar bijvoorbeeld zandzakken moeten worden geplaatst", aldus van Breugel.

Drainage

Inwoners moeten volgens Van Breugel beloond worden als ze aanpassingen willen doen die bijdragen aan een betere drainage. ,,De gemeente kan bijvoorbeeld tegels gratis ophalen die uit de tuin zijn verwijderd om deze te vergroenen. Daarmee stimuleer je dat mensen iets gaan doen. Dat werkt volgens mij beter dan dat je ze gaat straffen met bijvoorbeeld een tuintegeltaks." Ook stelt het CDA voor dat de gemeente gratis zandzakken beschikbaar stelt. ,,Een paar kleine ingrepen kunnen al veel positieve gevolgen hebben.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Werkendam en omstreken? Schrijf je hier in!