Volledig scherm
Wilde eenden worden in Nederland van veel kanten bedreigd. Foto ter illustratie. © ANP

Celstraf en boete geëist tegen broers uit Molenlanden voor illegale vangst van wilde eenden

Tegen twee broers uit de gemeente Molenlanden zijn voorwaardelijke gevangenisstraffen geëist van drie maanden voor het illegaal vangen van beschermde vogels. Ook moeten de broers, als het aan de officier van justitie ligt, een boete van 7500 euro betalen.

De mannen moesten maandag voor de Rotterdamse rechtbank verschijnen. Ze waren aangeklaagd voor het illegaal vangen en bewaren van wilde eenden en andere beschermde vogels en hazen. Ze hoorden de straf ook eisen voor het illegaal bezit van een drietal vuurwapens met munitie en geluiddempers. Duizenden euro’s cash heeft de politie in beslag genomen, die mogelijk met de verkoop van wild voor de consumptie zijn verdiend.

Volgens de aanklager runden de broers op hun boerderij een eendenkooi, waar met vanghokken en lokvoer beschermde wilde eenden werden gevangen. Ook zijn kadavers in een vrieskist aangetroffen van drie hazen, kauwen, kraaien, een Canadese gans en een krakeend.

Omdat de oudste broer (66) ernstig ziek is, verscheen alleen de jongere broer (54) voor de rechter. Die ontkende dat hij met zijn broer een eendenvangkooi runde op de afgelegen boerderij in de Alblasserwaard. ,,Het zijn allemaal tamme beesten die mijn broer heeft gefokt in broedmachines. Door botulisme heb ik er een groot aantal de nek moeten omdraaien, maar het waren tamme eenden,’’ aldus de man.

Jagers

De ingevroren kauwen en kraaien had hij jaren geleden van jagers gekregen en gebruikte hij om vogels weg te jagen uit zijn boomgaard. En de met kogels doorboorde hazen had hij ook van jagers, maar namen van die jagers kon hij niet noemen.

De naam van de verdachte kwam vorig jaar naar boven via Interpol, toen vanuit België werd gemeld dat hij daar een dubbelloops vuurwapen had aangeschaft. Maar dat bleek al twintig jaar eerder gebeurd en het wapen was al vernietigd.

De politie deed echter op basis van de foute melding een inval bij de broers en vond bij toeval drie vuurklare schietwapens. ,,Tot 2016 had ik een wapenvergunning en mijn broer durfde ze niet bij de politie in te leveren, omdat we dan last konden krijgen”, aldus de jongste broer.

Uitspraak op 29 juli.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! Voor nieuws uit Gorinchem en omstreken, schrijf je hier in.