Volledig scherm
De Gorcumse schouwburg krijgt als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt een grondige renovatie. Kosten: 7 miljoen euro. © Cor de Kock

College: ‘Theater in Gorinchem blijft behouden’

Het theater in Gorinchem blijft behouden voor de stad. Het college wil het pand een grondige opknapbeurt geven. Kosten: zeven miljoen euro. Voor de bibliotheek is er geen plaats, maar die krijgt mogelijk onderdak in winkelpassage Blijenhoek.

Het college van burgemeester en wethouders hebben dinsdagavond de knoop doorgehakt en de raad geïnformeerd. Schouwburg De Nieuwe Doelen - ook bekend als Theater de Vijf Zinnen - wordt gerenoveerd. ,,Ik denk dat veel mensen blij zullen zijn met dit besluit’’, zegt wethouder Dick van Zanten namens het college. ,,We hebben geluisterd naar de gevoelens die leven in de stad als het gaat om het theater. Het blijft bestaan.’’

Puzzel

Onder het besluit ligt een ingewikkelde puzzel en bijbehorende rekensom. In eerste instantie was het idee om ook de bibliotheek onder te brengen in de schouwburg. Een plan dat al onder het vorige college was gesmeed.

,,Maar het bleek gewoon niet te passen’’, zegt Van Zanten. ,,Zelfs niet met een uitbreiding van het pand. Voor de bibliotheek moest dus een nieuw plan worden bedacht. Op dat moment hebben we besloten om gelijk ook het museum bij onze berekeningen te betrekken. Want ook daarmee zou het een en ander gebeuren.’’

Enthousiast

Winkelpassage Blijenhoek, gelegen in de loop tussen het theater en het Gorcums winkelgebied, staat nu op het netvlies als het nieuwe onderkomen van de bibliotheek. De vastgoedeigenaar is volgens het college enthousiast over die gedachte en bereid zijn te investeren.

,,Het idee is om een open bibliotheek te creëren. Als je de winkelpassage inloopt, stap je als het ware gelijk de bibliotheek binnen. Daarvoor moet de passage wel worden verbouwd’’, zegt Van Zanten.

Eind 2020

Op welke termijn is nog niet duidelijk, want er ligt nog geen concreet plan op tafel. Ook voor de schouwburg moet er nog een aannemer worden gezocht. ,,We willen het theater dus tot eind 2020 open houden voor de verenigingen en culturele instellingen van de stad. Net zoals de voorbije twee jaar is gebeurd’’, zegt Van Zanten. De gemeente gaat met het huidige theaterbestuur praten of dat door wil. Daarna volgt de verbouwing.

Het Gorcums Museum krijgt in de collegeplannen een extra zaal erbij. De artotheek verhuist vanuit de zaal op de eerste verdieping naar de begane grond, waar voorheen de VVV zat. Voor de horeca in het museum komt geen extra ruimte.

De raad bespreekt de collegeplannen deze maand en moet er wel mee instemmen voordat deze doorgaan.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland