Volledig scherm
Archieffoto van de Arrivatrein. © AD

Conducteur verdwijnt buiten de spits op MerwedeLingelijn

Op de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen rijdt straks niet meer op elke trein een steward of conducteur mee. Dat maakt Qbuzz bekend. 

Qbuzz neemt het vervoer op het traject over van Arriva. Die vervoerder liet standaard een steward meerijden. ,,We voldoen hiermee aan de eisen van de provincie’’, zegt woordvoerder Susan Zethof van Qbuzz. ,,Op tweederde van de treinen moet een steward aanwezig zijn en dat is ook zo.’’ Het gaat om treinen in de spits of op andere drukke momenten. ,,Samen met provincie Zuid-Holland monitoren wij goed hoe het gaat met de verminderde inzet van stewards.’’

Wie assistentie nodig heeft, bijvoorbeeld reizigers die in een rolstoel zitten, kunnen dat bij Qbuzz aangeven. ,,Dan zorgen we dat er iemand hulp komt verlenen. Zo werkt de NS ook’’, zegt Zethof. 

Geen ontslagen

De verminderde inzet van stewards heeft niet tot gedwongen ontslagen geleid, zegt de vervoerder. ,,Voor alle stewards is een oplossing gevonden. De meeste blijven in dienst bij Qbuzz, als steward op de MerwedeLingelijn of in de bus. Of zij hebben een andere functie gekregen.’’ Een enkele medewerker die tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan zat, is met een regeling eerder gestopt met werken.

Qbuzz neemt het vervoer 9 december officieel over van Arriva. De vervoerder beloofde eerder al de treinstellen flink op te knappen en uit te rusten met nieuwe stoelen, opklaptafels, USB-poorten en snelle WiFi.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in. Voor nieuws uit Gorinchem en omstreken schrijf je hier in.